Töysän tuurilaisen Heikki Mäki-Tuurin akryylityö Vesivahinko on tämän vuoden tuotantoa. Oheinen teos on esillä Lapuan Taidemuseon  näyttelyssä 10.6 – 7.9. Kuva: Kirsi-Maria Tuomisto.

Töysän tuurilaisen Heikki Mäki-Tuurin akryylityö Vesivahinko on tämän vuoden tuotantoa. Oheinen teos on esillä Lapuan Taidemuseon näyttelyssä 10.6 – 7.9. Kuva: Kirsi-Maria Tuomisto.

Vesivahinko- näyttely Lapuan Taidemuseossa

6.6.2019

Teksti: Masa Kojola

Töysän tuurilaisen taiteilija Heikki Mäki-Tuurin

Töysän Tuurista kotoisin olevan taidemaalari Heikki Mäki-Tuurin Vesivahinko- näyttely on esillä Lapuan Taidemuseossa maanantaista 10.6 – 7.9 saakka. Mäki-Tuurin näyttely koostuu omintakeisista, vahvoilla väreillä maalatuista teoksista, jotka kertovat maaseudun ihmisistä ja heidän elämästään. Töysän Tuurissa vuonna 1947 syntynyt taidemaalari on tehnyt uransa Etelä-Pohjanmaalla. Kuvataiteilijaksi hän on opiskellut Kankaanpään taidekoulussa 1966–68 ja Suomen Taideakatemian koulussa 1968–72, kertoo Lapuan Taidemuseon museolehtori Kirsi-Maria Tuomisto

-Tuurin mies tunnetaan lähinnä öljymaalarina, mutta vesiväri on antanut hänelle mahdollisuuden vaihtoehtoiseen työskentelyyn. Lisäksi ulkotaiteellinen syy – vesivahinko – on pakottanut Mäki-Tuurin kokeilemaan myös akryyliväritekniikkaa uusimpien teostensa maalaamisessa, Tuomisto toteaa.

-Vesiliukoinen akryyliväri on tarjonnut öljyvärin tilalle monipuolisen ja nopeasti kuivuvan materiaalin evakkotiloissa työskentelyyn. Luonteeltaan erilaisena se on ollut uudenlainen ja haastavakin väline. Työskentelyssä akryyli on taipunut muhkeaan, öljyvärimäiseen lopputulokseen.

Kuvakielellä maanläheisiä ihmishahmoja

Heikki Mäki-Tuurin taiteelle on luontaista elitismin karttaminen museolehtori Tuomiosto tietää.

-Tuotantoa leimaa ekspressionistiseksi ja naivistiseksikin luokiteltava kerronta, jossa yhdistyvät huumori sekä omanlaiseksi kuvakielekseen tiivistyneet ihmishahmot. Hahmojen tunnusomaisia piirteitä ovat rehellisyys ja aito maanläheisyys. Mäki-Tuuria on aina kiinnostanut erityisesti maaseudun elämänmeno.

-Kotiseutu on tarjonnut hänelle monitasoisen mahdollisuuden tarkkailla pohjalaisen yhteisöllisyyden vaihtelevia ulottuvuuksia ja ilmentymiä. Kaikki nähty, kuultu ja koettu, tekevät taiteilijaan vaikutuksen. Ne löytävät tiensä maalauksiin erilaisina tapahtumina, mieleen jääneinä tunnelmina, muistojen välähdyksinä ja hetken sattumuksina.

-Teoksissa esiintyy Kirsi-Maria Tuomiston mukaan pohjalaista elämää, uutiskuvastoa, politiikkaa, mystiikkaa, uskontoa kuin ufojakin. Yksi on kuitenkin ylitse muiden: Juustonpaistaja, joka istuu tuvassa takan edessä lapset ympärillään. Lapsuudesta tuttu näkymä on tarjonnut Mäki-Tuurille maalauksien aiheita vuosikymmeniksi.

Yhteystiedot:

Lapuan Taidemuseo: Vanhan Paukun tie 1. 62100 LAPUA. Kultuurikeskus Vanha Paukku. www.lapuantaidemuseo.fi. Puh: 06 4384 520.

« Takaisin