Uutuuskirja sukeltaa muistiin ja minuuteen
22.10.2024
Marja Saarenheimo tutkii myös digitalisaation vaikutuksia muistamiseen
Psykologi ja psykoterapeutti Marja Saarenheimo tutkii uutuuskirjassaan Kuka minä olen? minuuden ja muistin suhdetta ja kysyy, mikä minuudessa on menneisyyttä ja mikä tulevaisuutta, mikä totta ja mikä kuvitelmaa, mikä sisäistä ja mikä ulkoista, mikä ainutkertaista ja mikä kollektiivista.
”Tutkin äskettäin kirjakaupassa kotimaisen kaunokirjallisuuden uutuuspöytää ja lueskelin romaanien takakansitekstejä. Törmäsin yhä uudestaan muistoihin; kadonneisiin, viiltäviin, hajalle repiviin muistoihin, mutta myös sellaisiin, jotka viitoittivat tietä päähenkilön sisimpään tai jopa siirtyivät sukupolvelta toiselle”, Saarenheimo sanoo.
”Vaikuttaa siltä, että me ihmiset olemme tavan takaa hukassa itsemme kanssa tai etsimässä tietä itseemme. Kyselemme, keitä me pohjimmiltaan olemme, mitä haluamme elämältä, mitä pitäisi haluta ja mistä suunnasta vastauksia olisi viisasta etsiä. Olemme itsellemme arvoituksia emmekä tiedä, kuinka ratkaista ne. Monesti katseemme kääntyy muistoihin ja menneisiin kokemuksiin.”
Saarenheimo sanoo, että puhumme kauniisti yhteisöllisyydestä, mutta yksilökeskeisyys ei kulttuurissamme näytä olevan hiipumassa, pikemminkin päinvastoin.
”Epävarmassa ja kaoottisessa maailmassa etsimme olemassaolon merkitystä sieltä, mikä on lähinnä – omista muistoistamme ja elämänhistoriastamme”, kirjailija sanoo.
Muisti on aiheena aina ajankohtainen, mutta mitä enemmän siitä tiedetään, sitä vaikeampaa on hahmottaa, miten monilla tavoin se vaikuttaa elämäämme.
”Populaarikulttuurissa muistista on vallalla monenlaisia käsityksiä, jotka eivät välttämättä pidä paikkaansa”, Saarenheimo huomauttaa. ”Esimerkiksi että jotkut muistot voisivat säilyä täysin muuttumattomina, kuin syväjäädytettyinä, jossain mielen kerroksissa.”
Tässä kirjassa Saarenheimo tarkastelee sekä tietoisia muistoja että tiedostamatonta omaelämäkerrallista muistia, joka ilmenee vuorovaikutuksessa sekä erilaisina tottumuksina ja pakkomielteinä. Tarkastelun kohteena on myös se, miten sellaiset isot muutokset kuin digitalisaatio ja internet ovat muuttaneet muistikäytäntöjämme.
Kirjasta hyötyvät muun muassa ihmistyön ammattilaiset, kuten kasvattajat, terapeutit, psykologit, hoito- ja sosiaalialan ihmiset. Kirja on ylipäänsä kaikille, jotka haluavat ymmärtää menneisyyden läsnäoloa nykyhetkessä.