Kyläkaupan Marimekko-osastolla juhlitaan 60-vuotiasta Unikkoa lauantaina täytekakun merkeissä klo 11 alkaen. Unikkokakkua ja kuplivaa juhlajuomaa on tarjolla 1000 ensimmäiselle.
Unikko 60 vuotta
15.5.2024
Kyläkaupalla juhlitaan lauantaina
Marimekon Unikko kuvio täyttää kunnioitettavat 60 vuotta. Kyläkaupan Marimekko-osastolla ja Marimekko-kesämyymälässä juhlitaan 60-vuotiasta Unikkoa tarjousten merkeissä 21.5. saakka.
Lauantaina 18.5. kello 11-17 Marimekko-osastolla on tarjolla 1000 ensimmäiselle Unikko-täytekakkua ja kuplivaa juhlajuomaa.
Näin syntyi klassikkokuvio
Armi Ratia rakasti kukkia. Hän lähetti niitä mielellään ja usein ihmisille ja Marimekon tiloissa oli aina tuoreita leikkokukkia. Ratia johti vuonna 1951 perustettua Marimekkoa ja sen suunnittelijoita luomaan jotain uutta, erilaista ja rohkeaa, eivätkä ajalle tyypilliset pienet ja konservatiiviset kukkaprintit kuuluneet tuohon ajatteluun. Ennen kaikkea Ratian mielestä luonnonkukkien kauneutta oli turha edes yrittää kopioida kankaalle. Ratian on kuvattu olleen mielipiteissään ehdoton, mutta osasi suunnittelija Maija Isolakin pitää kiinni näkemyksestään. Ja keväällä 1964 häntä kiinnostivat kukat.
Ennennäkemätön kukka
Maija Isola oli Marimekon ensimmäinen tekstiilisuunnittelija. Hänet pestattiin taloon suoraan Ateneumin Taideteollisuuskeskuskoulusta 22-vuotiaana ja 1960-luvulle tultaessa Isola oli suunnitellut Marimekolle jo lähes sata painokuviota. Mutta Isolalla oli toinenkin, yhtä tärkeä ellei tärkeämpi, ura taidemaalarina.
”Taideteollisuus vaatii vapaan taiteen rinnalleen ollakseen elävää”, Isolaa siteerattiin Leena Kilpeläisen ohjaamassa dokumentissa. Aiheet, joita Isola käsitteli maalauksissaan, näkyivät usein myös hänen painokuvioissaan. Työt ruokkivat toisiaan ja luonto oli Isolalle toistuva teema.
Isolalla oli tapana maalata Marimekon kuviot koko kankaan leveyteen, todelliseen kokoonsa. Suuret rullat vaativat tilaa ympärilleen, kun ne levitettiin auki ja uusia kuvioita esiteltiin Ratialle. Keväällä 1964 rullista paljastui kokonainen mallisto pelkkiä kukkakuvioita. Niiden joukossa oli myös Unikko.
Sellaista kukkaa ei Marimekolla ollut nähty. Jättimäiset, mehukkaan punaiset ja pinkit terälehdet täyttivät valkoisen pohjan. Tummansiniset kukan varret ja silmät rytmittivät väripintaa. Kuviossa oli yhtä aikaa jotain pelkistettyä ja hillitöntä.
Taidetermein Unikko oli graafinen ja avantgarde ja kuvio otettiin talon valikoimiin heti. Menisi vielä 36 vuotta ennen kuin Unikkoa käytettäisiin vaatteissa, mutta lehtien sisustussivut räjähtivät kukkaan: Unikosta tehtiin verhoja, pöytäliinoja, sillä verhoiltiin sohvia ja päällystettiin kokonaisia seiniä. Rohkean suunnittelun kuningatar, Isolasta kirjoitettiin Unikkoa käsittelevässä sisustusjutussa.
Kukaan tuskin pystyi aavistamaan, kuinka monta väriyhdistelmää kuviosta vielä nähtäisiin tai miten muuntautumiskykyiseksi Unikko osoittautuisi. Tai että tuosta epätavallisesta kukkakuviosta tulisi ympäri maailmaa tunnettu designklassikko, joka vielä 60 vuotta myöhemmin olisi yksi Marimekon suosituimmista kuvioista.