Avaruusromun hiukkaset kiinnitettiin mittaamista varten hämähäkinseittiin, joka mahdollistaa mittaamisen ilman häiritseviä tukirakenteita.
Uhkaavan avaruusromun havainnointiin kehitettiin menetelmä Maanmittauslaitoksen ja CSEM:n yhteistyöllä
26.4.2023
Maan kiertorata on täynnä avaruusromua, joka uhkaa törmätä satelliitteihimme ja tehdä ne toimintakyvyttömiksi. Maanmittauslaitoksen ja CSEM:n tutkijat kehittivät menetelmän mikroskooppisten avaruusromun kappaleiden havainnointiin, jotta tulevaisuudessa satelliittien ja avaruusromun törmäyksiä voitaisiin ennaltaehkäistä.
Maata kiertävät satelliitit tuottavat meille paikkatietoa, jota tarvitaan jatkuvasti muun muassa navigointiin, pelastustehtäviin ja finanssialan toimintaan. Kiertoradalla kiitävät avaruusromun kappaleet uhkaavat kuitenkin satelliittien toimintaa. Pelkästään yhden millimetrin kokoinen romun hiukkanen voi satelliittiin törmätessään saada sen toimintakelvottomaksi. Yhden millin kokoisia romun paloja arvioidaan liikkuvan kiitoradallamme yli 100 miljoonaa kappaletta, ja niiden määrä kasvaa koko ajan.
Haasteena on tähän mennessä ollut, että pienimpiä avaruusromun hiukkasia ei ole pystytty mittaamaan eikä havainnoimaan maasta käsin, jotta niiden riskejä voitaisiin tarkemmin arvioida.
Nyt Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ja sveitsiläisen CSEM:n tutkijat ovat osoittaneet, että havainnointi on mahdollista. Tutkijat ovat testanneet kehittämäänsä menetelmää onnistuneesti COLA-nimisessä projektissa (Coincident Laser Sheet Particle Monitoring in Space), jossa he kehittävät piensatelliittiin lasermittalaitetta romuhiukkasten ja pienmeteoroidien kartoittamiseksi.
- Tehtävänämme oli kehittää fysikaalinen malli valon sironnalle avaruusromun hiukkasista ja pienmeteoroideista. Kehitimme ohjelmiston simulaatioita varten ja tietokannan erilaisten avaruusromun kappaleiden tunnistamiseen. Tulokset olivat hyviä: mittaaminen onnistuu, kertoo tutkimusryhmäpäällikkö Jouni Peltoniemi Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.
Tutkimustuloksia ja testattua konseptia on mahdollista hyödyntää ja soveltaa jatkossa kehittämällä niihin perustuvia työkaluja avaruusromun havainnointiin ja törmäysten estämiseen.