Jyrki Veijola. Kuva: Arto Kuorikoski

Jyrki Veijola. Kuva: Arto Kuorikoski

Toholammilla edellytykset maailman pohjoisimmalle pienmallastamolle

13.12.2018

Helmikuussa 2018 aloitettu teollisen tutkimuksen hanke on osoittanut, että Keski-Pohjanmaalla voidaan tuottaa laadukasta mallasohraa, ja että kotimaiselle mallasohralle on kysyntää. Hankkeen loppuraportti osoittaa myös, että pienmallastamon perustamisen taloudelliset edellytykset täyttyvät.

Pienmallastamo Toholammille –hankkeessa on selvitetty paikallisen pienmallastamon perustamisen edellytyksiä, raaka-aineen saatavuutta ja kotimaisen mallasohran markkinapotentiaalia. Hankkeen toteuttajana toimii Toholammin kehitys Oy, ja sitä rahoittaa Leader-ryhmä Pirityiset Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuella.
Ohjelmakaudella 2014 – 2020 Leader Pirityiset on tehnyt yli sata myönteistä hanketukipäätöstä. Julkista tukea on myönnetty yhteensä noin 2,8 miljoonaa euroa. Kolmasosa siitä muodostuu yritystuista, ja kaksi kolmasosaa yleishyödyllisistä kehittämis- ja investointituista. 
Tukien tavoitteena on edistää maaseudun elinvoimaisuutta muun muassa uusien innovaatioiden kehittämisen kautta. Pienmallastamohankkeen projektipäällikkö Jyrki Veijola kertoo, että mallastamo voisi tuottaa selkeää lisäarvoa viljalle, ja sitä kautta kannattavuutta alkutuottajille.
- Täällä on merkittävää potentiaalia tuottaa laadukasta mallasohraa. Tässä on viljelijöille mahdollisuus saada tuotteestaan enemmän, Veijola kertoo.
Mallasohraa ei ole aiemmin viljelty Keski-Pohjanmaalla. Maltaan valmistukseen soveltuvia ohralajikkeita ja niiden menestymistä tällä alueella selvitettiin viime kesänä koeviljelyiden avulla. Mukana oli viisi viljelijää, ja koeviljelyt suoritettiin yhteensä 44 hehtaarin suuruisilla alueilla. Yksi viljelijä kokeili luomumallasohran viljelyä ja menestymistä.
- Kuivasta kesästä huolimatta sato oli sekä määrällisesti että laadullisesti hyvä. Viljanäytteet tutkittiin syksyllä laboratoriossa mallasohran kriteerien täyttymisen varmistamiseksi, Veijola kertoo.


Erikoismaltaalle on kysyntää


Raaka-aineen soveltuvuuden lisäksi hankkeessa on tutkittu mallasohran markkinoita ja jalostustekniikoita. Veijola kertoo, että hankkeessa haastateltiin yli 100 maltaan käyttäjäorganisaatiota. Tehdyn markkinatutkimuksen perusteella uudella pienmallastamolla voisi olla hyvä rooli tuontia korvaavana raaka-aineen tuottajana. Kotimaisen mallasohran tuottaminen tuntuu Veijolasta kaikilta osin järkevältä. 
- Miksi tuoda erikoismallasta ulkomailta, jos voimme tuottaa sitä täällä Keski-Pohjanmaalla, hän kysyy.
Käsityöpanimoiden suosio kasvattaa kotimaisten pienmallastamoiden tarvetta. Veijola kertoo, että pienpanimoiden tarpeet mallasohralle ovat erilaiset kuin suuremmilla panimoilla. Suurille panimoille tärkeintä on saada ohratonnista mahdollisimman suuri hyöty.

« Takaisin