Tervajoen Autohuollon toimitusjohtaja Antti Heikkilä kävi tervehtimässä uutta asuntoautoa luovutuskuntoon viimeistelevää autonasentajaa Mikko Heralaa.

Tervajoen Autohuollon toimitusjohtaja Antti Heikkilä kävi tervehtimässä uutta asuntoautoa luovutuskuntoon viimeistelevää autonasentajaa Mikko Heralaa.

Tervajoen Autohuolto panostaa koulutukseen

5.3.2020

Mekaanikkojen osaamisen varmistava koulutus on tällä hetkellä yksi Tervajoen Autohuollon ajankohtaisimmista asioista. Yritys haluaa pysyä vahvasti mukana kilpailussa myös kaikkia automerkkejä huoltavien korjaamojen joukossa.

Honda- ja Fiat Professional-merkkihuoltona sekä Caravan-huoltona tunnetun yrityksen toimitusjohtaja Antti Heikkilä kertoo, että merkkihuoltojen puolella koulutus on kunnossa. Sen sijaan isompana haasteena korjaamossa nähtiin taannoin asentajien taitotason ja myös laitteiston pitäminen sillä tasolla, ettei kaikkien automerkkien huoltotöiden hoituminen jää ainakaan siitä kiinni.

Autojen tekniikka kehittyy nyt huimalla vaudilla ja ala elää murrosvaihettaan. Vaikka Tervajoen Autohuolto on vuosien mittaan aina panostanut aktiivisesti koulutukseen, Heikkilä päätti viime syksynä toteuttaa vielä lisäsatsauksen. Hän pestasi ulkopuolisen asiantuntijatahon kartoittamaan asentajiensa taitotason. Siinä jokainen kävi läpi vaativan taitotasotestin, jonka tulosten pohjalta kaikille laaditaan henkilökohtainen koulutussuunnitelma. Suunnitelmaan kirjataan kurssit, joita kullekin tarjotaan. Kursseja kohdennettaessa toki huomioidaan myös kunkin tämänhetkinen motivaatio.

- Pelkkä kurssin käyminen ei vielä tänä päivänä riitä. Asiasta pitää olla oikeasti kiinnostunut, Heikkilä toteaa.

Hän uskoo, että elle taitotasoa pidetä yllä täsmäkoulutuksilla, korjaamon arkea voisi olla ennen pitkää asiakkaiden käännyttäminen jonkun muun korjaamon puoleen. Tämä olisi vastoin heidän toimintaperiaateeitaan, joihin on kuulunut myös tilojen ja kaluston pitäminen ajanmukaisina.

Karavaanareille täydet palvelut

Antti Heikkilä kertoo, että matkailuautojen ja asuntovaunujen huolto- ja korjaustöihin ei ole valmiita koulutuksia juurikaan tarjolla. Viimeisen kahden vuoden aikana yritys on hoitanut karavaanipuolta täyden palvelun periaatteella.

- Matkailuautojen alustathan ovat noin 80-prosenttisesti Fiatteja, mutta koppipuolella toimijoita on vaikka kuinka paljon. Lähdin siitä, että meillä pitää onnistua sekä koppipuolen että alustapuolen huollot ja korjaukset. Näin vältetään tilanteet, joissa asiakkaita juoksustetaan edestakaisin, jos heillä esimerkiksi on takuun alaisissa autoissaan joku ongelma sekä kopissa että alustassa, Heikkilä toteaa.

Myyntipuoli vahvassa nousussa

Vuonna 1986 perustetussa Tervajoen Autohuollossa toimii kuusi asentajaa, huoltoneuvoja sekä korjaamopäällikkö.

Nimestään huolimatta yrityksen liikevaihdosta enää kuudennes tulee huoltopuolelta. Uusi vuosituhat toi tullessaan vahvan myyntipuolen. Se ulottuu nykyään työkaluista ja ajoneuvojen varaosista muun muassa pienkoneisiin, turva- ja hydrauliikkatuotteisiin. Tarjontaan kuuuluvat myös tarpeiden mukaan räätälöidyt hyllytyspalvelut teollisuusyrityksille.

Toiminnan laajentaminen alkoi vuonna 2001, jolloin yritys aloitti yhteistyön kauhajokelaisen IHK:n kanssa sen tuotekirjon jälleenmyyjänä. Nykyisin Tervajoen Autohuollolla on IKH:n brändin alla sekä 2000 neliön myymälä Tervajoella että 1000 neliön myymälän Vaasan Kivihaassa. Niiden yhteen lasketun liikevaihdon myötä yritys on nykyään IKH:n yksityisistä toimijoista 4-5 suurimman joukossa.

Uusin satsaus on viime syksynä perustettu eri tavarantoimittajien tuotteisiin perustuva itsepalvelumyymälä. Se toimii Vaasassa erään ison rakennusalan toimijan työmaan sisällä myyden kaikkea rakentamiseen liittyvää työkalukantaa ja tarvikkeita.

- Kaikki tällainen uusi laajentamiseen liittyvä on juuri sitä millä minä elän. Se tuo lisää virtaa, yrittäjä luonnehtii.

Perheyritys tarjoaa nyt myyntipuolelta työtä kaikkiaan 24 henkilölle. Heikkilän mukaan yrityksen toiminta nykyisessä laajuudessaan pysyy hänellä hyvin hyppysissä, mutta pitkää työpäivää se toki vaatii viikonloput mukaan lukien. Yrittämisen hän näkeekin elämäntapana, ei niinkään työnä.

Myös sukupolvenvaihdospaperit hän kertoo jo teettäneensä valmiiksi. Se on tarkoitus toteuttaa vähitellen 15 vuoden aikana sitten, kun pojat Jouni ja Jukka Heikkilä tuntevat olevansa siihen valmiit. Veljeksistä vanhempi Jouni Heikkilä onkin ollut yrityksen palveluksessa jo kohta 20 vuotta.

Työnsä vastapaikoksi Antti Heikkilä urheilee päivittäin. Harrastuksiin kuuluvat niin jääkiekko, pyöräily, hiihto, punttisali  kuin laskettelukin.

« Takaisin