Kalevi Suntila (vas.) ja Erkki Kivelä ovat pitkän linjan keikkamuusikoita, joten Tarjanteessa on tarjolla taattua tanssimusiikkia. Kuva: Kirjapaino Jalkanen

Kalevi Suntila (vas.) ja Erkki Kivelä ovat pitkän linjan keikkamuusikoita, joten Tarjanteessa on tarjolla taattua tanssimusiikkia. Kuva: Kirjapaino Jalkanen

Tarjanteen päivätanssit tulivat jäädäkseen

12.4.2018

Kalevi Suntila (vas.) ja Erkki Kivelä ovat pitkän linjan keikkamuusikoita, joten Tarjanteessa on tarjolla taattua tanssimusiikkia. Kuva: Kirjapaino Jalkanen

Eira Siltanen

Virroilla toimivassa Tarjanteen Talossa odotetaan jälleen ensi viikon tiistaina tanssiväkeä tuvan täydeltä. Kyseessä on tämän kevään viimeinen tanssi-iltapäivä, mutta suuren suosion saavuttaneita kolmen tunnin päivätansseja on tarkoitus jatkaa myös tulevaisuudessa. Tilaisuus on klo 13 – 16. Lipun hintaan sisältyy kahvi ja narikka. Kahvitus klo 12.30.

Taattua tanssimusiikkia ensi tiistain keväthenkisissä hypyissä tarjoaa paikallisille tuttu, mutta myös ympäri maan tunnettu parivaljakko, komeaääninen Erkki Kivelä ja Kalevi Suntila midihanureineen.

Kauhavalla syntynyt ja siellä jälleen nykyisin asuva Erkki Kivelä kertoo palanneensa juurilleen, mutta viihtyneensä hyvin myös Virroilla, jossa asui kahdentoista vuoden ajan. 

Neljä vuosikymmentä Suomen tanssipaikkoja kiertänyt, ja viisi omaa levyä tehnyt Kivelä toteaa, että musiikki on ollut aina hänelle sellainen harrastus ja henkireikä. Päätyökseen hän toimii raskaan kaluston parissa.

Koskettimien takaa laulamaan  

Erkki Kivelän on sanottu olleen yksi viime vuosikymmenten suosituimmista tanssittajista Pohjanmaalla.

Hänen muusikonuransa alkoi jo pikkupoikana. Kahdeksankymmentäluvun alkupuolella kosketinsoittimet vaihtuivat laulamiseen. Parikymmentä vuotta Kivelä esiintyi laulusolistina kauhavalaisessa Karkelos-bändissä.

Tanssilavojen viime vuosikymmenien kulta-ajoilta Kivelälle muistuu muun muassa mieleen kakkosbändinä soittaminen Kyröskoskella, kun pääesiintyjänä oli Topi Sorsakoski ja väkeä yli 3000.

Erkki Kivelä kertoo käyneensä viime vuosina itsekin aktiivisesti tanssimassa, ja tietävänsä kokemuksesta, millainen musiikki saa kansan tanssimaan.

  • Siksi puhunkin aina tanssittavasta musiikista, joten tanssiorkesterilla on oltava tanssimusiikin kokemus ja osaaminen. Itselleni on myös tärkeää, että kokoonpanossa on oikea haitari nykysoundien ohella.

”Musiikki on meillä sukuvika”

Entisestä Pohjaslahden pitäjästä on aikojen kuluessa noussut lukematon määrä musikaalisia lahjakkuuksia. Yksi heistä on Kalevi Suntila, joka äitinsä ja Veijo-veljensä tapaan ei pienestä lähtien ole pystynyt pitämään näppejään irti hanurista.

  • En päässyt irti. Kun äiti lähti navettaan, hän sitoi haitarin remmit tuolin takaa kiinni. Siinä sitten oli pienen pojan istuttava ja soitettava, Kalevi hymysuin muistelee.
  • Sukuvika meillä tämä soittaminen on. Joten eihän se siitä mihinkään lähde.

Muusikkoutta harrastusammatikseen kutsuva Kalevi Suntila on vuosikymmenien aikana kiertänyt keikoilla Suomen päästä päähän – ja käynyt välillä vähän Ruotsin puolellakin. Hän on myös säestänyt lukuisia iskelmätaivaan tähtiä, joista muun muassa Kari Tapio tulee mieleen sekä Jamppa Tuominen, jonka Kalevi muistaa tulleen lavalle saksofoni ja kitara kaulassa.

Hanuristeista Esko Könösen idolikseen nimeävällä Kalevi Suntilalla on ollut myös oma yhtye, minkä kertoo saavansa kokoon vieläkin. Hanurinsoiton ohella hän myös laulaa tarpeen tullen. Soittonsa hän määrittelee ”eläväksi musiikiksi koneita apuna käyttäen”. Nykyisin Kalevi Suntila keikkailee paljon soinilaisen laulajatähden Jussi Roposen kanssa. He ovat esiintyneet usein myös kirkoissa.

Erkki Kivelä sanoo jättäneensä isomman kiertämisen viime aikoina vähän vähemmälle, mutta lähtevänsä innolla nyt Virtain keikalle. He ovat aikaisempina vuosina esiintyneet paljon yhdessä myös Kalevi Suntilan kanssa.

« Takaisin