Ruokamessujen tapahtumatelttaan on koottu kolmen päivän ohjelmallinen anti avajaisjuhlista päättäjäisiin. Siellä on myös messukeittiö, jossa mm . Raymond Wesander (oik) on haastatellut monta alan ihmistä. Kuva: Ruokamessut
Syyskuun voi korkata myös Kauhajoen Ruokamessuilla
15.6.2017
Syyskuun voi korkata myös Kauhajoen Ruokamessuilla
Karisamuli Korpela, teksti
Jo aikuisikään ehtinyt Kauhajoen Ruokamessut järjestetään syksyllä 26. kertaa ja kärkiteemaksi on valittu luonnon omat antimet eli luonnonvaraiset kasvit ja yrttikasvit sekä maanpinnan päällä että sen alla ja vaikkapa nuorten puunalkujen silmut ja lehdet. Kenraaliharjoitus käytiin äskettäin villiyrttiguruksikin mainitun, myös alan teoksia kirjoittaneen ja tuottaneen keittiömestari Sami Tallbergin luotsaamalla kurssilla, jossa oli mukana Suupohjan alueen kotitalous- ja luontohenkisiä sekä asiasta muuten kiinnostuneita Sotkan Laskettelukeskuksen ravintola lähes pullollaan. Hienoa oli, että joukosta löytyi muutamia seuraavan sukupolven edustajia vanhempansa mukana. Jotenkin kuvaan sopii myös se, että Sotkanrinteen ravintolan toiminnasta vastaa nykyisin Kauhajoen 4H-kerho.
Kyseinen joukko passitettiin aluksi ulos ja lähiluontoon keräämään aitoa aineistoa ja monille tuo osa kurssista oli uuden taidon oppimista. Tallbergin neuvoilla noukittiin sellaisiakin alkukesän herättämiä maistiaisia, että moni ei ole uskaltanut edes ajatella niitä ravinnoksi.
Jotkut viisaat ovatkin sanoneet, että ihminen voi elää pohjoisenkin luonnossa aivan huoletta vaikka viikkokausia sen antamin eväin, kun vain tietää mitä laittaa suuhunsa ja mitä ei. Tuo on maallikonkin helppo uskoa, kun katsoi, mitä maastosta tuotiin sisälle, pestiin ja tuunattiin esimerkiksi pastaksi leipien päälle tai maittavaksi ja raikkaaksi juomaksi.
- Ei ainoastaan henkensä pitimiksi, vaan monet yrtit ovat myös terveyspommeja, muistutti Tallberg opettaessaan kurssilaisia muun muassa jalostamaan löytönsä oikein varmistaen samalla, että syötävää on.
Sami Tallberg, lähi- ja perinneruoan lähettiläs, keittiömestari Maija Silvennoinen ja heidän kollegansa, suomalaista ruokakulttuuria myös Baltian maihin lanseeraava keittiömestari Raymond Wesander yhdessä juontajaksi lupautuneen, Maajussille Morsian-ohjelmasarjan ensimmäisen juontajan Mia Halosen kanssa tulevat muistuttamaan myös näistä yrttien antamista mahdollisuuksista jo kuuluisaksi tulleessa Ruokamessut -tapahtumateltan keittiössä muun ohjelmatarjonnan lisäksi. Halosen suhteen odotamme myös mielenkiinnolla, ketkä ovat hänen haastattelemia julkisuuden henkilöitä.
Kauhajoen Ruokamessut kiinnostaa ja kuuluu kiistatta syksyn odotettuihin tapahtumiin, se on todettu jo monessa yhteydessä. Messut on alan noin 150 yrityksen tarjoamien maistiaisten ja ostosten, pitopöydän kattauksen äärellä herkuttelujen, kahvitteluhetkien, herkkuaittojen makuyllätysten ja vastaavien lisäksi myös alan seminaaria ja laitteiden esittelyä, kauhajokelaisia messuvierailukohteita sekä runsaasti samaan viikonvaihteeseen ajoitettuja muita tapahtumia sisältävä kokonaisuus, jonka kannattaa merkata kalenteriin ajoissa. Tapahtumaan voi tutustua myös sivuilla ruokamessut.fi. Sieltä löytää lisää linkkejä ja vinkkejä sekä vähän vanhan kertaustakin muistin virkistämiseksi. Kauhajoen Ruokamessut Elinvoimaa kotimaasta -teemalla 1-3.9.2017.