Suomi kasvihuonevihannesviljelyn kärkimaa Pohjolassa
1.3.2018
Suomalaiset kuluttajat voivat nauttia tuoreista ja turvallisista kotimaisista kasvihuonevihanneksista vuoden jokaisena päivänä. Suomessa onkin vihannesten kasvihuoneviljelyä läpi talven lähes kaksi kertaa enemmän kuin Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa yhteensä.
– Suomalainen kasvihuoneviljelyosaaminen on täysin eri tasolla kuin naapurimaissamme. Suomalaiset kasvihuoneviljelijät ovat ottaneet ottaneet nopeasti käyttöön uusinta tekniikkaa, siirtyneet nopealla vauhdilla kohti uusiutuvia energiamuotoja sekä ennen kaikkea osaavat viljellä vihanneksia täällä lumen, jään ja pimeydenkin keskellä, selvittää toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta.
Ympärivuotinen kasvihuoneviljely käynnistyi 1980-luvun alussa kaikissa Pohjoismaissa. Kun muut jäivät lähtötelineisiinsä, alkoivat suomalaisviljelijät ahkerasti hankkia tietoa ympäri pohjoista pallonpuoliskoa ja rohkeasti kokeilla viljelykauden pidentämistä ympärivuotiseksi.
– Nyt meillä kasvaa tomaatteja, kurkkuja, salaatteja ja yrttejä noin 91 kasvihuonehehtaarilla. Ruotsissa vastaava luku on 18, samoin Norjassa. Tanskassa viljellään 19 hehtaarilla. Näiden naapureiden talvituotanto on lähes yksinomaan yrttejä ja salaatteja. Aivan viime vuosina mielenkiinto on tosin virinnyt myös tomaattien ja kurkkujen talvikauden viljelyyn, kertoo Jalkanen.
Kysyntä on luonut talviviljelyn
Suomalaisen viljelyn laajentumisen tärkein syy on ollut kuluttajien vahva halu syödä tuoreita, turvallisia ja ennen kaikkea puhtaita oman maan vihanneksia vuoden jokaisena joka päivänä.
– Kuluttajilla on hyvin tiedossa, että Välimeren rannoilta tulevissa vihanneksissa on moninkertainen määrä kasvinsuojeluaineiden jäämiä meidän ja muun pohjoisen Euroopan tuotantoon verrattuna. Lisäksi usean päivän rekkamatka läpi Euroopan rasittaa tuotteiden laatua merkittävästi. Tämä näkyy erityisesti kurkun laadussa, jossa päiväntuore kurkku on aivan eri juttu kuin viikon matkannut, Jalkanen huomauttaa.