Alkutalvi on ollut jopa poikkeuksellisen hyvä murtomaahiihtoa ajatellen, kun verrataan neljän aikaisemman talven lumitilanteisiin, kiteyttävät Satasen puuhamiehet Petri Pekkala, Sauli Hetekorpi, Martti Vainio, Osmo Sivén ja Kalevi Leinonen.
SuomenSelän Satasen hiihtoon on vielä lähes kaksi kuukautta
10.1.2018
Taisto Järvinen
Lunta on ja hiihtolenkit onnistuvat poikkeuksellisen hyvin
SuomenSelän Satanen, sadan kilometrin hiihto sekä SuomenSelän Puolikas (50 kilometriä) ja Vartti (25 kilometriä) hiihdetään Ähtärin maisemissa lauantaina 10.3. Hyvää treeniaikaa perinteisellä tyylillä hiihdettävään tapahtumaan on siten vielä lähes kaksi kuukautta.
Kuluvan talven lumitilanne on mahdollistanut hyvät hiihto-olosuhteet. Niinpä hiihdonharrastajilla on ollut mahdollisuus hankkia hyvä annos totuttelua hiihdon tekniikkaan. Lähtökohdat 100, 50 tai 25 kilometrin hiihtotapahtumaan ovat nyt selkeästi paremmat kuin monena edellisenä talvena.
SuomenSelän Satanen ry:n puheenjohtaja Martti Vainio sanoo hiihdon reitistön olevan pääosiltaan sama kuin viime talvena. Vain pientä hienosäätöä on laduille tehty.
- SuomenSelän Satasen lähtö, maali ja keskuspaikka ovat Hotelli Mesikämmen, josta lähdetään Tuomarniemen kautta kohti Ähtärin ulamastoa. 25 kilometrin latu haarautuu mastolta paluumatkalle. 50 kilometrin lenkki jatkuu Kellomäen ja Sappion kautta Ähtäriin, sekä edelleen takaisin Tuomarniemelle ja Mesikämmeneen. 25 kilometrin maali on Mesikämmenessä. 50 kilometrin ladulla käydään vielä lenkki Myllymäellä ja tullaan takaisin hotellille.
- 25 ja 50 kilometrin matkat hiihdetään yhtenä lenkkinä. 100 kilomerillä kierretään pitempi latu kahteen kertaan. Kaikki täyden satasen hiihtäneet kirjataan suoritusjärjestyksessä SuomenSelän Satasen kunniakerhon jäseniksi. Ennen tämän vuoden hiihtoa kerhossa on 63 jäsentä.
SuomenSelän Satasen startti on kello 8.00. Maksimiaika sataselle on yksitoista tuntia. 50 ja 25 kilometrin matkoille lähdetään myös kello 8, mutta niille voi lähteä aina kello 10:een saakka.
Huolto toimii
SuomenSelän Satasella hiihtäjien huolto on hyvällä mallilla. Osanottomaksu sisältää huoltopisteet 8 – 10 kilometrin välein. Osanottomaksulla saa lisäksi ruokailun, kylpyläpalvelut, jäsentaulun ja arvontapalkintoja. Satavuotiaan Suomen kunniaksi jokainen satasen selättäjä saa Suomi 100-hiihdon arvokkaan mitalin.
- 4-henkisillä porukoilla tapahtuva joukkuehiihto oli ohjelmassa viime vuonna ensimmäisen kerran. Joukkuehiihdossa jokainen jäsen hiihtää 25 kilometrin matkan. Joukkuehiihto herätti hyvän mielenkiinnon. Tänä vuonna odotamme joukkueita huomattavasti enemmän.
- Joukkuehiihto palveluineen sopii vaikkapa työyhteisön tyky-päivän viettoon. Toivomme myös seurojen ja yhdistysten henkilöitä sekä kaveriporukoita tulemaan terveyttä edistävään tapahtumaan yksilöinä tai joukkueena, Sauli Hetekorpi pohtii.
Petri Pekkala luottaa SuomenSelän Satasen osanottajien yhteismäärän kohoavan selkeästi viime talven lähes 200:sta.
- Laduilla on tilaa, kun suurella osalla reitistöä on kaksi perinteisenlatua rinnakkain, ja lyhyempien matkojen lähtöjä voi ajoittaa päästarttia myöhäisemmäksi.
Myllymäen suunnalla latuverkoston parissa puurtava Kalevi Leinonen sanoo lunta maastossa olevan riittävästi. Alavampiin maastokohtiin päästään latutöihin nyt, kun pakkanen on tehnyt hyvää työtä baanan pohjille.
Osmo Sivénin työsarkaan kuuluu myös latujen kunnosta huolehtiminen.
- Latujen pohjia on ajettu. Ladut saadaan parhaaseen mahdollisen kuntoon, kun niiden loppusilaus tehdään isolla Baana-latukoneella. Sen verran ennakkotietoa laduista, että Kellomäkeen pääsee koneella ajettua latua kuluvan viikon aikana.
Lasse Raassina laskee SuomenSelän Satasen järjestelytehtäviin tarvittavan noin 80 henkilöä. Heistä merkittävä osa on tienylityksiin tulevia liikenteenohjaajia.
Ilmoittautumalla hiihtoon 28.2. mennessä pääsee merkittävästi halvemmalla osanottomaksulla. Lisää hiihdosta www.suomenselansatanen.fi.