Tuotantopäällikkö Mikko Puro värjäämössä. Lappajärven Värjäämön työnäytös on Veljekset Keskisen Kyläkaupalla ensi lauantaina 10.11. kello 11 – 16.

Tuotantopäällikkö Mikko Puro värjäämössä. Lappajärven Värjäämön työnäytös on Veljekset Keskisen Kyläkaupalla ensi lauantaina 10.11. kello 11 – 16.

Suomalaista värjäysosaamista Lappajärveltä lähes 40 vuotta

8.11.2018

Suomalaista värjäysosaamista

Lappajärveltä lähes 40 vuotta

  • Vuositasolla värjätään yli 100 000 kiloa kuteita ja lankoja

Taisto Järvinen

Lappajärvellä, Euroopan suurimman kraatterijärven rannalla värjätään lankoja, kuteita ja paperinaruja. Vuonna 1979 perustettu Lappajärven Värjäämö Oy muuntautuu värjäämään monia eri materiaaleja yhteistyöverkostojensa tarpeiden mukaan.

Värjäämöllä värjätään vuositasolla yli 100 000 kilogrammaa kuteita ja lankoja. Värjäykset suoritetaan kahdella täysin automatisoidulla koneella, joihin molempiin mahtuu kerralla jopa 300 kiloa kudetta.

  • Värjäystoiminnan rinnalla harjoitetaan myös kudonta- ja askartelumateriaalien tukku- ja vähittäismyyntiä.
  • Värjäämöllä on oma tuotemerkki Filona. Tunnetuin Filonatuote on avainlipputunnuksen saanut paperinaru, mikä on saanut suuren suosion ekologisena ja allergiaystävällisenä sisustusmateriaalina. Myös Lappajärvellä sijaitseva VM-Carpet värjäyttää yhteistyössä materiaalin tunnettuihin paperinarumattoihinsa, sanoo Päivi Angervisto Lappajärven Värjäämöltä.

Kutomoiden kulta-aika

1980-luvulla kutomot olivat suuri työllistäjä Lappajärvellä. Parhaillaan kunnassa oli lähes sata kutomoa. Mattojen kutominen sujui helposti maanviljelyksen ja navettatöiden lomassa. Etenkin talven pimeinä iltoina värikkäitä mattoja kudottiin ajan hengen mukaisesti. Neljä mattokutomoa perustivat vuonna 1979 Lappajärven Värjäämö Oy:n vastaamaan suureen kysyntään ja kutomoiden sekä tekstiilialan tarpeisiin.

Toiminta muuttunut

Lappajärven Värjäämö värjää erilaisia tekstiilimateriaaleja kutomoille, kehräämöille ja langanvalmistajille. Työskentelytavat ovat muuttuneet paljon vuosien aikana. Alkuaikoina värjäykset suoritettiin neljällä avovärjäyskoneella, jolloin vaadittiin paljon käsityötä ja käsillä tehtäviä toimenpiteitä.

Aikaisemmin vedenpuhdistus tapahtui avosaostusaltaissa, mutta niistä on luovuttu ja vedenpuhdistustekniikka on siirtynyt kunnalliseen puhdistamoon toimien siellä omana yksikkönä. Värjäyskoneet nykyaikaistettiin vuonna 2007. Väriaineina käytetään Ökö-Tex -standardin mukaisia aineita.

Tuotantopäällikkö Mikko Puro sanoo alan muuttuneen myös väri- ja apuaineiden osalta tiukempaan ja turvallisempaan suuntaan REACH-asetuksen myötä.  Asetus on EU-jäsenmaita sitovaa lainsäädäntöä koskien kemikaalien rekisteröintiä, arviointia, lupia ja rajoituksia. Se määrittää esimerkiksi värjäys- ja apuaineiden käyttöä.

  • Tällä hetkellä värjäämöjä on Suomessa vain muutama. Kouluttautuminen värjäriksi tapahtuu työssä oppimalla. Kokenut työntekijä opettaa uutta tekijää, ja näin siirtyvät vuosikymmenien kokemus ja tietotaito pitkän yhteistyön tuloksena. Vain kokemuksen kautta syntyy lopputuloksena laadukkaita ja kestäviä tuotteita.
  • Muutoksessa mukana eläminen, motivoituneet työntekijät ja peloton katse tulevaisuuteen takaavat työn säilymisen pienillä paikkakunnilla. Tekstiilialalla on mahdollisuuksia. Meidän on vain kehityttävä ja pysyttävä mukana kilpailussa, Mikko Puro sanoo.

Lappajärven Värjäämö Oy

Kankaantie 6

62600 Lappajärvi

040 838 5449

www.filona.fi

« Takaisin