Soile Yli-Mäyryn keltasävytteinen ”Asfalttiuni” vuodelta 2018 on osoitus iloisesta maalaustyylistä
Soile Yli-Mäyryn kesänäyttelyn teema on ”Sinun numerosi”
5.7.2018
Soile Yli-Mäyryn kesänäyttelyn
teema on ”Sinun numerosi”
- Koodiviidakko laittaa katsojan pohtimaan omaa identiteettiä
Taisto Järvinen
Soile Yli-Mäyryn Taidehallin 26. kesänäyttelyn teema ”Sinun numerosi” on tavallaan samaa sarjaa kuin viime vuoden kesänäyttelyn otsikko ”Digitaaliorjat”. Taideteokset, niin maalaukset kuin lasiveistokset ovat uutta tuotantoa. Lasiveistoksia taiteilija on käynyt tekemässä Venetsian Muranossa vuosittain jo kymmenen vuotta.
Soile Yli-Mäyry on hahmottanut digitaaliorjuuden jo ennen ”orjuuden” isomman kuvan ilmentymää. Hän oli aikaansa edellä, kun Oulun Taidemuseon yksityisnäyttelyn teemana oli Digitaaliorjat vuonna 1987.
- Henkilön nimellä ei tänä päivänä ole paljon merkitystä. Ihminen on ulkoistanut itsensä koodien taakse, kuten esimerkiksi pinkoodit. Siitä tulee tämän kesän Taidehallin näyttelyni teema, Sinun numerosi.
- Kaiken koodituksen keskellä pitää kuitenkin muistaa, että nimi on tärkeä ihmisen identiteetin kannalta. Koodi ei saisi olla riittävä tieto tunnistamaan henkilöä. Koodin taakse voi kätkeytyä lähes kuka tahansa. Ihmisen nimi ja kasvot on varma ja hyvä keino tunnistaa henkilö, kuvataiteilija, valtiotieteiden tohtori Soile Yli-Mäyry kiteyttää. Hän on pitänyt yli 300 yksityisnäyttelyä 30:ssä maassa. Ulkomainen näyttelyohjelma on buukattu vuoteen 2021 saakka. Seuraavat näyttelyt ovat Singaporessa, Texasissa, Dubaissa, Tokiossa . . .
Taidehallin kesänäyttelyn päätyö on tietenkin ”Sinun numerosi”. Suurikokoisessa työssä olevan vitriinin pohjalla on säkki. Vitriini on lasitettu ja muovitettu. Samoin tekevät ihmiset, he lasittavat ja muovittavat niin, että tavallaan tukehtuvat. Sama koskee myös vesistöjä, joita on muovitettu pahoin, ja linnutkin ulostavat jo muovijätettä.
- Tiedon tulva on valtava. Ihmiset googlaavat samoja tietoja ympäri maailmaa, Silti ihminen on tullut entistä yksinäisemmäksi. Yksinäisyys ei poistu googlaamalla, ei ihmisten sisuksiin ole puhelinnumeroa eikä nettiyhteyttä.
- Yhä useammat nuoret elävät virtuaalimaailmassa. Heidän rakkaus, viha ja kaikki tunteet ovat virtuaalisia. Monet eivät uskalla kohdata elävää elämää ja elävää ihmistä. Nuoret ovat ihmisarkoja. Nykyajan peräkamarin poikia ja tyttöjä tulee näin ollen lisää, pohtii Soile Yli-Mäyry, joka on pitänyt alustuksia globaalista yksinäisyydestä myös aamu-tv:ssä.
Mitä enemmän ihmiset ulkoistavat itsensä koodien taakse, sitä yksinäisempiä he ovat. Sinun numerosi ei käsitteenä ole uusi asia. Lehmistä ja kantakirjasta se on alkanut jo aikoja sitten, mutta nyt on ihmisten koodaamisen aika.
Iloisilla väreillä
Soile Yli-Mäyryn maalauksissa ja veistoksissa on pääosin iloiset värit. Veistoksista suurin ”toteemi” on iloinen kokonaisuus. Nimiä siinä ei näy, mutta Sinun numerosi löytyy teeman mukaisesti.
- Iloisia ja positiivisia töiden pitää olla. Niinhän se menee, että taiteilija elää surun, mutta lahjoittaa toisille kauneutta ja iloa. Se on sama kuin on valo ja varjo. Iloa saa itsekin, kun voi olla toisille iloksi. Sellaisen jäljen tahdon ihmisille jättää.
- Vastapainoksi muutamassa veistoksessa on ensimmäistä kertaa mustaa, opaque -lasia, joka ei päästä valoa läpi.
Soile Yli-Mäyryn taidesäätiön ensimmäinen apuraha on myönnetty seinäjokiselle nuorelle taiteilijalle Heidi Katajamäelle. Kyseisiä apurahoja tullaan myöntämään noin parin vuoden välein.
- Nuoret taiteilijat tarvitsevat myös henkistä tukea, että alkutaival ei olisi niin rankkaa kuin minulla on ollut. Pitää oppia ohittamaan puukkoja oikealta, vasemmalta ja keskeltä. Paineita pitää kestää. Sen voin sanoa kokemuksestani, että olet hyvin menestynyt silloin, kun puukkoja alkaa lennellä, Soile Yli-Mäyry tietää.
Taideväärennöksistä Soile Yli-Mäyry varoittaa taidetta hankkivia asiakkaita. Nykyisellä painotekniikalla nimittäin saa hyvin alkuperäisen näköisiä kopioita, jotka totuuden paljastuttua aiheuttavat monenlaista harmia. Taiteen asiantuntijoiden puoleen kannattaa kääntyä tehtäessä arvokkaita hankintoja. Valitettavasti myös minun taiteestani on väärennöksiä liikkeellä.
Heinäkuun 14. päivänä kello 15.00 Soile Yli-Mäyryn Taidehallissa on Waltteri Torikan konsertti.