Kypärä kuuluu niin pyöräilijän kuin sähköpotkulautailijankin vakiovarustukseen. Kuva: Tomi Rossi/Liikenneturva
Sähköpotkulautailun säännöt tunnetaan heikosti
9.7.2020
Useissa suomalaisissa kaupungeissa on mahdollisuus vuokrata yhteiskäytössä olevia sähköpotkulautoja, jotka ovat usein hyvä lisä liikkumismahdollisuuksiin. Liikenneturvan kyselyn mukaan useimmat suomalaiset eivät kuitenkaan tunne sähköpotkulautailun sääntöjä. Ennen sähköisen liikkumisvälineen käyttöä on tiedettävä sen edellyttämät liikennesäännöt ja perehdyttävä laitteen toimintaan.
Liikenneturvan tuore kysely* osoittaa, että sähköpotkulautailun säännöt ovat monelta suomalaiselta hukassa. Vain kaksi viidestä (38 %) tiesi vääräksi väitteen, jonka mukaan sähköpotkulaudalla kuljettaisiin aina kävelyn säännöillä. Myös Traficomin tutkimus kertoo, että sähköpotkulautojen käyttäjät eivät usein tunne tai välitä noudattaa liikennesääntöjä eikä palveluntuottajien antamia ohjeita.
”Kun laitteen rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 km/h, kuten esimerkiksi kaupungeissa vuokrakäytössä olevilla sähköpotkulaudoilla, on kyseessä kevyt sähköajoneuvo. Kevyeksi sähköajoneuvoksi luettavalla sähköpotkulaudalla kuljetaan aina pyöräilysääntöjen mukaan, joten esimerkiksi jalkakäytävillä saa ajaa vain alle 12-vuotias”, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Lattu.
Ota muut huomioon
Liikenneturvan kyselyssä peräti kaksi kolmesta (67 %) oli lisäksi samaa mieltä väitteestä, jonka mukaan sähköpotkulaudat tekevät kaupunkiliikenteestä turvattomamman tuntuisen. Tämä ei ole ihme, jos moni sähköpotkulautaa käyttävä ei kulje sääntöjen mukaan vaan esimerkiksi väärässä paikassa.
”Lisäksi nopeuserot eri liikkujien välillä voivat kasvaa suuriksi, kun yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä kuljetaan jalan, pyörällä ja sähköisillä liikkumisvälineillä. On tärkeää ottaa aina muut kulkijat huomioon ja pitää nopeus riittävän alhaisena, varsinkin risteyksiä lähestyttäessä. Kaupunkiliikenteessä tapahtuu paljon ja nopeasti, joten sähköpotkulaudankin päällä on keskityttävä ajamiseen ja oltava – tietysti – selvin päin. Kypärä kuuluu niin pyöräilijän kuin sähköpotkulautailijankin vakiovarustukseen”, Lattu muistuttaa.