Riitta ja Lauri Pitkänen UIT:n Aikamoisia akanketaleita kesäteatteriesityksessä 2016 Kuvaaja: Kirsi Todd

Riitta ja Lauri Pitkänen UIT:n Aikamoisia akanketaleita kesäteatteriesityksessä 2016 Kuvaaja: Kirsi Todd

Riitta ja Lauri Pitkänen – Hulluna tanssiin jo 20 vuotta

4.1.2018

Riitta ja Lauri Pitkänen UIT:n Aikamoisia akanketaleita kesäteatteriesityksessä 2016 Kuvaaja: Kirsi Todd

Riitta ja Lauri Pitkänen ovat olleet jo pitkään hulluna tanssiin. Yhden Suomen suurimman tanssiseuran Tanssin Taikaa ry:n perustajajäseninä he ovat viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kolunneet tanssilavat idästä länteen, opiskelleet lavatanssinopettajiksi ja ostaneet Martti Vainiolta Kartano Kievarin juhlatalon, joka myös Martin Kievarina tunnetaan.

Matka on ollut pitkä ja välillä kivinenkin, mutta kiitoksena kovasta työstä Riitalla ja Laurilla on nyt toimiva tanssiseura, menestyvä yritys ja runsas kaarti opetuslapsia lavatanssin saralta.

Rakkaasta harrastuksesta tuli elämäntyö

Lauri ja Riitta Pitkäsen rakkaustarina sai alkunsa tammikuisissa tansseissa 20 vuotta sitten. – Tapasimme Kartano Kievarilla naistentansseissa kun hain Lauria tanssimaan. Se taisi olla tango, mikä on meidän molempien intohimo, Riitta kertoo. Muutamia tanssin täyteisiä tapaamisia myöhemmin oli selvää, että kyseessä oli elämän taival eikä pelkästään vuorohaku. Tuoreen parin tanssiaskeleet sopivat yhteen sen verran hyvin, että pian yhteisestä harrastuksesta päätettiin alkaa muodostamaan uutta elämäntapaa.

Painivasta pojasta tuli tanssihullu

Lauri Pitkänen haaveili jo pienenä poikana tanssimisesta. – Olisin halunnut balettikouluun, mutta vanhemmat veivätkin painikurssille. Tanssi kuitenkin tuli kuvioihin, kun isosiskon kaverit alkoivat pyörittämään mukanaan, Lauri muistelee. Lavatansseista tuli Laurille intohimo.

Lauri ja Riitta Pitkänen olivat mukana suuressa tanssimurroksessa, kun tanssin harrastajat alkoivat pohtimaan yhdessä mitä lavatanssi oikein on ja miten sitä opetetaan. Siihen saakka tanssinopetus oli ollut kilpatanssiseurojen vastuulla. – Koreografian hiomisessa pätee eri säännöt kuin seuratansseissa lavoilla. Lavatansseissa tanssiminen on improvisoitua ja perustuu nimenomaan viemiseen ja seuraamiseen, kiteyttää Lauri. Lajin kehittämiseksi perustettiin ensin Suomen Seuratanssiliitto (SUSEL) ja sen alaisuuteen alettiin muodostamaan paikallisesti toimivia tanssiseuroja, hän jatkaa. Nykyään lavatanssiseuroja on Suomessa viitisen kymmentä ja niiden tehtävänä on opettaa lavatanssia sekä kouluttaa tanssinohjaajia.

Tanssin taikaa

Vuonna 2005 Pitkäset perustivat yhdessä ystäviensä kanssa keskisuomalaisen lavatanssiseuran Tanssin Taikaa ry:n, johon kuuluu yli 1300 jäsentä. Seura on toiseksi suurin koko maassa. Suosion lisäksi Pitkästen ponnistukset ovat ansainneet myös arvostusta ja vuonna 2014 pari palkittiinkin Suomen Seuratanssiliiton kultaisilla ansiomerkeillä pitkäaikaisesta työstään tanssikulttuurin hyväksi. Ennen Pitkäsiä henkilökohtaisia kultaisia ansiomerkkejä oli jaettu ainoastaan kolme kappaletta.

Tänä päivänä Lauri ja Riitta Pitkänen ovat opettaneet lavatanssikursseja Jyväskylän seudulla jo 20 vuotta, kokonaisvaltaisen oppilasmäärän yltäen vuositasolla noin 10 000 henkeen. Opetuksen painotuksena on erityisesti parityöskentely ja tanssijoiden välinen vuorovaikutus. – Kaikki ovat tervetulleita ja kaikki oppivat tanssimaan, vakuuttaa Riitta. – Tämä on ehdottomasti sosiaalisin ja mukavin liikuntamuoto, joka vie mukanaan, hän jatkaa. Niin kävi ainakin Riitta ja Lauri Pitkäselle, jotka tekivät unelmistaan totta.

« Takaisin