Sami ”Visa” Mäkinen operoi tietokilpailuja vankalla kokemuksella.

Sami ”Visa” Mäkinen operoi tietokilpailuja vankalla kokemuksella.

Ravintolavisa on mukavaa aivojumppaa

13.10.2016

Sami ”Visa” Mäkinen operoi tietokilpailuja vankalla kokemuksella.

Tomi Olli

Erilaiset tietokilpailut ja visailut ovat monien suomalaisten viikoittainen harrastus. Se ei ole mikään ihme, sillä esimerkiksi ravintolavisassa yhdistyvät kilpailu sekä sosiaalinen kanssakäyminen. Kysymysten ytimessä on luonnollisesti visan vetäjä, jonka kysymykset kruunaavat tapahtuman. Tampereella ravintola Konttorissa sekä Bar Ihkussa hommia hoitavalla Sami ”Visa” Mäkisellä on asiasta yli kymmenen vuoden kokemus.

- Konttorissa kisaillaan tiistaisin ja Ihkussa torstaisin. Yli kymmenen vuotta toiminut Konttorin tietovisa on kysymyksiltään Ihkun vastaavaa haastavampi, sillä siellä on usein mukana myös tietokilpailuissa arvokisamitaleita napanneita henkilöitä. Kokonaisuudessaan kisailijoiden ikähaitari liikkuu 18-75 –ikävuoden välillä. Mäkinen kertoo.

”Visa” kysymykset pitävät kuitenkin huolta, että kisassa voi pärjätä kuka tahansa, eli ammattilaisten voitto ei koskaan ole itsestäänselvyys.

- Vuosien aikana on nähty monenlaisia menestyjiä. Teen kysymyksiä laajalla skaalalla, eli vankka yleistietämys on paras ase.

Mäkinen on ollut uskollinen lajille pikkunappulasta saakka. Hän hurahti kysymyksiin kotikonnuillaan Jämsänkoskella.

- Perheeni ja lähisukuni kokoontuivat viikoittain pitämään tietokilpailua. Minäkin pääsin tekemään kysymyksiä ensimmäisen kerran yhdeksänvuotiaana.

- Olin jo lapsena erittäin kiinnostunut kaikenlaisista tiedonmurusista, ja opettelin esimerkiksi kartan avulla eri maiden kaupunkeja. Kisojen vetäminen onkin siis tavallaan intohimon toteutuma, Mäkinen hymyilee.

20 000 kysymystä

Vannoutuneen tietokisamiehen kysymyskavalkadi on hurja, sillä arkistoista löytyy noin 20 000 pähkinää. Mäkisen lempiaihepiirejä ovat musiikki, urheilu ja elokuvat. Hän ei kuitenkaan halua poimia kysymyksiin ajankohtaisia asioita, sillä ne ovat turhankin itsestäänselviä.

- Huonoin kysymys on sellainen, minkä kaikki tietävät. Toiseksi huonoin on se, mitä ei tiedä kukaan. Paras taas on kysymys, jonka pyydystää vain yksi tietäjä.

- On haastavaa muotoilla kysymykset oikeanlaisiksi. Ja auta armias, jos kysymyksiin jää tulkinnan varaa tai niissä on virheitä. Silloin visanvetäjä kuulee kunniansa, Mäkinen nauraa.

”Visalla” on luonnollisesti jatkuvasti aistit avoinna uusien kysymysten suhteen.

- Pyrin ammentamaan koko ajan uutta, sillä kysymysten teko ja visailu ovat minulle elämäntapa. Kun keksin uuden kysymyksen, täytyy se merkata ylös nopeasti sillä muutoin se unohtuu. Joskus onkin hyviä ideoita mennyt sivu suun, koska en ole laittanut  niitä heti paperille.

Mäkinen kehottaa myös uusia kasvoja lähtemään rohkeasti mukaan kisailemaan.

- Ravintolavisaan kannattaa tulla ehdottomasti tutustumaan jo pelkän ilmapiirin vuoksi. Vaikka kyseessä on ravintola, ei alkoholi kuulu merkittävässä määrin tapahtumaan. Tärkeintä on tietää ja oppia uusia asioita ja viettää aikaa mukavassa seurassa. Jos siihen päälle tulee palkintosija on se toki mukava plussa.

« Takaisin