Perhonsidonta on rentouttava hyötyharrastus

10.1.2024

Pertti Kanerva

Perhonsidonta ei ole pelkkää pikkutarkkaa piperrystä, vaan kalastaja voi tehdä perhoja kaikille kaloille ympäri vuoden kalastukseen, jopa valtamerille.  

Lohi- ja taimenperhot ovat tunnetuimpia, mutta nykyään sidotaan myös pilkki- ja haukiperhoja ja osaa niistä voi heittää jopa virvelillä. Uistimien koukkuihin voi myös sitoa lisähoukutusta, eikä kauniista höyhenistä sidotut korvakorutkaan ole outo näky, niille on jopa sidontakilpailuja. Ja perhonsidontakalustoa/taitoa voi käyttää hyödyksi monissa kotien yllättävissäkin pikkukorjauksissa ja askareissa. 

Edesmennyt oululainen perhonsidontalegenda Erkki Honkavuori on sanonut, että jokainen, joka osaa sitoa kengännauhat, osaa sitoa myös perhoja. Näin se onkin. Yksinkertaisia, mutta silti hyvin kalastavia perhoja osaa tehdä lähes jokainen ja mikä hienointa – kukin voi sitoa muunnella perhomalleja omaan makuun sopivaksi. Helpoimpia perhomalleja tekee muutamassa minuutissa, mutta toki monen perhon tekeminen kestää pidempään.      

Perhonsidonnan alkuun pääsee parhaiten ohjatuilla perhonsidontakursseilla, joita on monissa kansalaisopistoissa sekä kalaseurojen järjestäminä. Toki nettivideoiden/artikkeleiden, kirjallisuuden sekä alan lehtienkin palstoilta saa sidontaoppia, mutta moni käytäntöä helpottava pikku vinkki/tieto jää mahdollisesti saamatta.

Kurssiohjaajan opein sidontaan pääsee nopeammin sisälle, eikä perhonsidonnan aloittaminen ole kallista. Toki jokaiseen harrastukseen saa uppoamaan pohjattomasti rahaa, mutta auttavat perustyökalut maksavat vain muutamia kymppejä. Eikä koukkuihin ja materiaaleihinkaan välttämättä montaa lisäkymppiä uppoa, että pääsee alkuun. Kotoa nimittäin löytynee paljon käyttökelpoista sidontamateriaalia. Villalangat, turkispalat, joulukuusen koristeet, pääsiäishöyhenet jne. voi hyödyntää perhonsidonnassa.  

Olen kirjoittanut perhokalastuksesta ja perhoista useita kirjoja ja alan lehtiin artikkeleita. Jos perhonsidonnan aloitus kiinnostaa, niin tiedoksi, että vedän perhonsidontakursseja Virtain sekä Lakeudenportin kansalaisopistossa Alavudella – ja järjestetäänhän niitä sidontakursseja toki varmasti muuallakin. 

Omilla kursseilla tutustutaan laajasti erilaisiin sidontatekniikoihin ja sidotaan ottiperhoja joka lähtöön järviltä ja koskilta lohijoille. Kurssimateriaaleihin kuuluu jokaisen sidontakerran perhojen materiaalit koukkuineen, joista tulee pieni lisämaksu. Alkuun siis pääsee, vaikkei omistaisi lainkaan materiaaleja tai sidontavälineitä, varakalustoa on matkassa useammalle kokeilijalle.

Tervetuloa kevään perhonsidontakurssille, allekirjoittaneen kurssit alkavat viikolla 3. Ilmoittautumistiedot löytyvät opistojen nettisivuilta ja paikalle voi kävellä myös suoraan ihmettelemään perhonsidonnan hienouksia.     

« Takaisin