Tuomo Heinosen esittelytilaisuuksissa on nähtävänä monia ompelukoneita.
Ompelemisen suosio kotioloissa on lisääntynyt
4.11.2021
Ompelemalla itse saa oman näköisiä vaatteita ja kodintekstiilejä
Taisto Järvinen
Kiinnostus kotona ompelemista kohtaan kasvanut. Kasvun taustalla on muun muassa ihmisten lisääntynyt vapaa-aika sekä halu ja tarve tehdä itse haluamansa näköisiä ja kokoisia vaatteita ja muita ompelutuotteita. Osaltaan ompelemisen suosioon on vaikuttanut myös ihmisten arkea riepotellut koronaepidemia ja ammattiompelijan palveluiden entistä vähäisempi tarjonta.
Ompelukoneiden maahantuojan edustaja Tuomo Heinonen alleviivaa yllä olevan mielipiteen. Ompelun suosion hienoinen lisääntyminen näkyy hänen työssään ompelukoneiden huoltojen ja korjausten määrissä sekä uusien ompelukoneiden kysynnässä.
- Mistään isommista mullistuksista alalla ei voida puhua, mutta hieman aikaisempaa useammin huollatetaan käytössä olevia ompelukoneita. Myös koneiden korjauksia on kohtuullisesti. Hyvää ompelukonetta ei nimittäin pikkuhäiriön johdosta kannata jättää toimettomaksi.
- Esimerkkinä vanhan ompelukoneen tiimoilta voisi mainita, että savuttavaa ompelukonetta ei kannatta viedä jäteasemalle, vaan laittaa kuntoon. Savuttamisen syynä noin 90 prosenttisesti on häiriönpoistokondensaattori, joka maksaa vain muutamia euroja. Häiriönpoistokondensaattori ikääntyy ajan olon, ommellaan koneella tai ollaan ompelematta.
Ompeleminen koneella sinänsä ei Tuomo Heinosen mukaan ole vaikeaa, ei edes haastavaa. Tavallisimmilla koneilla hoituvat kaikki toiminnot yhdellä valitsimella. Sen sijaan työn suunnittelu ja kankaiden leikkaaminen ovat enemmän keskittymistä vaativia töitä.
Arvion mukaan noin 20 prosenttia kotiompelijoista ompelee itse vaatteet kankaasta valmiiksi saakka. Enemmän on vaatteiden kunnostajia ja tuunaajia. Esimerkiksi kirpputoreilla on nykyisin myytävänä Suomessa valmistettuja laadukkaita vaatteita, joita muuttamalla saa yksilöllisiä asusteita. Oma lukunsa ovat kodintekstiilien ompelut.
Uusia ompelukoneita moneen tarpeeseen
Aloittelevan kotiompelijan ensimmäinen toimenpide on ompelukoneen hankinta. Tarjolla on iso joukko uusia ja käytettyjä ompelukoneita ja saumureita. Tuomo Heinosen edustamien Husqvarnan, Pfaffin ja Jukin malleista löytyy runsaat 50 erilaista konetta hintaluokissa 129 – 12 995 euroa.
- Ompelukoneiden hintahaarukka on laaja. Vertailun pohjaksi voidaan sanoa, että halvalla ei parasta saa. Voisi kärjistää, että kaikkein halvimmat markkinoilla olevat eivät ole kunnollisia ompelukoneita. Noin 150 euron hintaluokassa on koneita, joissa on 20 erilaista ommelta. Sitten kun ompelukoneeseen investoi 300 euroa tai sitä enemmän, niin on hyvän koneen omistaja.
- Käytetyn ompelukoneen hankinta on toinen vaihtoehto. Onhan se niin, että jos ompelee verhot kerran vuodessa, niin siihen riittää edullisempi kone. Käytettyjä koneita on kertynyt, kun asiakkaat ovat vaihtaneet laadukkaamman ompelukoneen, sanoo 46 vuotta ompelukoneiden parissa yrittäjänä toiminut Tuomo Heinonen.
Ompelukoneiden valmistus on keskittynyt täysin Kauko-Itään. Paremmat koneet valmistetaan nykyisin Taiwanissa ja Koreassa. Euroopassa ja Japanissa ei enää ompelukoneita valmisteta, vaikka koneiden kyljissä on vanhat tutut logot.
Ompelua perheen tarpeisiin
Merja Soukkala Seinäjoelta sanoo olevansa tyypillinen kotiompelija.
- Ompeleminen on minulle harrastus, joka on jatkunut ainakin kaksikymmentä vuotta. Lasten ollessa pieniä, ompelin heille college-asuja ja muita vaatteita.
- Vaatteiden korjausompelu ja uudistaminen sekä housunlahkeiden ompeleminen oikeanmittaseksi ja kodintekstiilien ompeleminen ovat tämän päivän ompelua.
Merja Soukkala innostaa ihmisiä ompelemaan. Hän sanoo ompelukoneen olevan helppokäyttöinen laite. Hänen oma tekemisensä helpottuu entisestään uuden laadukkaamman ompelukoneen hankinnan johdosta.