Uiminen
Uiminen kuumalla kesäsäällä on loistava tapa viilentyä, niin koiralla kuin ihmiselläkin. Tarkasta kuitenkin veden laatu ennen kuin päästät koirasi uimaan. Meri- ja järvivesissä voi esiintyä myrkyllistä sinilevää. Sinilevä esiintyy yleensä vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina. Levä voi näkyä myös rantaan ajautuneina värjäytyminä. Jos levää on runsaasti, se muodostaa puuromaisen kerroksen veden pintaan. Vesien lämmetessä sinilevä yleistyy.
Hot spotit
Hot spot on koiran iholla oleva punoittava ja kostea tulehdusalue. Hot spotin syynä voi olla mikä tahansa paikallinen ärsytys iholla, mutta kesäisin, erityisesti tiivisturkkisilla roduilla, pitkittynyt kosteus voi altistaa hot spotin kehittymiselle.
Lämpöhalvaus
Kesän helteillä lämpöhalvaus on todellinen riski koiralle. Lämpöhalvaus voi iskeä niin kotipihalla, autossa kuin lenkilläkin. Myös sisätiloissa tulee helteellä olla tarkkana ja huolehtia riittävästä tuuletuksesta. Koiralla on aina oltava raikasta vettä saatavilla ja sen vointia tulee tarkkailla.
Lämpöhalvaus johtuu koiran ruumiinlämmön noususta vaarallisen korkeaksi. Lämpöhalvauksen oireita ovat läähätys, apaattisuus, levottomuus, horjahtelu, kuolaaminen, kirkkaanpunaiset limakalvot, oksentelu ja ripuli. Jos koira menee shokkiin tai tajuttomaksi, on tilanne hengenvaarallinen.
Jos kuumuus pääsee yllättämään, välittömänä ensiapuna koira tulee siirtää pois kuumasta. Koiraa voi viilentää esimerkiksi märillä pyyhkeillä, kastelemalla tassuja, mahanalusta sekä nivusia viileällä, mutta ei koskaan jääkylmällä vedellä. Tarjoa koiralle pieniä määriä vettä kerrallaan ja vie koira eläinlääkäriin mahdollisimman nopeasti.
Kyyt ja ampiaiset
Alueilla, joilla kyiden tiedetään viihtyvän, tulee olla erityisen valppaana. Kyyn purema voi olla hengenvaarallinen koiralle. Kyy puree useimmiten koiran kuonoon tai tassuun sen nuuhkiessa maata tai tutkiessa käärmettä. Jos kyy puree koiraa, tulee koira ja puremakohta pitää mahdollisimman paikallaan estääkseen myrkyn leviäminen muualle elimistöön.
Myös ampiaisen pisto voi olla koiralle vaarallinen. Usein ampiainen pistää koiraa päähän tai tassuihin. Seurauksena voi olla allerginen reaktio. Jos oireet ovat voimakkaita, kuten nopeasti lisääntyvää turvotusta, kutinaa, oksentelua, heikkoutta tai hengitysteiden turpoamista, on hakeuduttava ripeästi eläinlääkäriin. Lievissä tapauksissa ampiaisen pistoon voi koirallakin käyttää kortisonia sisältäviä kyytabletteja suun kautta.
Punkit
Punkkikausi on jo täydessä vauhdissa. Koira on hyvä tarkistaa punkkien varalta jokaisen ulkoilun jälkeen. Punkit voivat kävellä koiran karvapeitteessä tai löytyä koiran ihoon jo kiinnittyneinä. Kiinnittyneiden punkkien poisto onnistuu parhaiten siihen tarkoitetulla välineellä, kuten punkkipihdeillä tai -lassolla. Irrottaminen on helpointa tarttumalla punkkia mahdollisimman läheltä koiran ihoa ja vetämällä kiertävällä liikkeellä. Punkin poiston jälkeen puremakohta on hyvä desinfioida.
Koiralle vaaralliset kesäherkut
Kesään kuuluu monenlaiset grilliherkut. Kaikki ihmisten herkut, kuten suolaiset, mausteiset ja rasvaiset grilliruoat, eivät ole kuitenkaan sopivia koirille. Myös maissintähkät, jäätelötikut, kalanruodot sekä grillitikut ovat vaarallisia, sillä ne voivat tukkia tai vaurioittaa koiran ruoansulatuskanavaa.
Pidä koira kytkettynä
Metsästyslaki määrää, että luonnoneläimille on annettava lisääntymisrauha ja koirat on pidettävä kytkettyinä tai välittömästi kytkettävissä 1.3.–19.8.
Koiran kotiapteekki
Kesällä matkustaessa ja mökkeillessä kannattaa pitää mukanaan kotiapteekkia ensiapua varten. Koiran kotiapteekista olisi hyvä löytyä muutamia perustarvikkeita kuten kynsisakset, haavojen desinfiointiaine ja sidetarpeet esimerkiksi tassuhaavojen varalta, ripulin kotihoitotuote, kuumemittari, punkkipihdit tai -lasso sekä hydrokortisonia sisältävä kyytabletti ampiaisten pistojen varalta.
|