Esko Soinin ja Marita Erkkola-Järvisen takana vasemmalla Soinin taidevalokuvia ja oikealla Erkkola-Järvisen akryylitöitä.
Monipuolinen taidetarjotin Keuruun Museon näyttelyissä
15.3.2018
Keuruun Museon näyttelytilat Kamanassa ovat suosittu taidenäyttelyjen kohde. Parasta aikaa museon tiloissa on esillä kolmen taiteilijan töitä. Alakerran näyttelytilassa on esillä keuruulaisten, kuvataiteilija Marita Erkkola-Järvisen ja valokuvaaja Esko Soinin teoksia. Näyttelyssä on esillä yhteensä yli kuusikymmentä työtä. Näyttelyn otsikko on ”Entistä ja nykyistä”. Nimi käy hyvin näyttelylle, jossa on töitä monelta eri vuosikymmeneltä sekä aihepiirejä vanhasta ja nykyisestä ajankulusta.
- Noin kolme vuotta sitten päätimme järjestää yhteisnäyttelyn. Totesimme, että työmme; taidevalokuvat ja grafiikka sopivat hyvin yhteen. Vuoron vapauduttua Keuruun ainoasta näyttelytilasta, oli aika ripustaa työt esille, taiteilijat sanovat.
Marita Erkkola-Järvisen runsaasta kolmestakymmenestä työstä valtaosa on taidegrafiikkaa; etsaus akvatinta-, puupiirros-, monotypia- ja fotogravyyri-tekniikoilla toteutettuja töitä. Näyttelyssä häneltä on myös akryylimaalauksia.
- Vanhimmat näyttelyssä mukana olevat työni ovat neljänkymmenen vuoden takaa. Valtaosa on kuitenkin uudempia, osa töistä on viimeisintä tuotantoa.
- Taidegrafiikka on pohjimmaltaan melko rasittava, raskas ja harvojen laji. Taidegrafiikan tekeminen pitää sisällään paljon haastavaa työtä käsillä. Se on tarkkaa työtä, joskus onnistuu, mutta ei läheskään aina. Tekemällä kuitenkin oppii ja taito kasvaa syövytysten ja kaikkien muiden työvaiheiden suhteen.
- Taidegrafiikkani aihepiiri on hyvin laaja, antiikin Kreikasta ja muualta ulkomailta kotoisiin aihepiireihin. Viime vuoden lopulta lähtien olen opiskellut Seinäjoella uusinta työtapaani fotogravyyriä, ja opiskelu jatkuu edelleen. Uusista menetelmistä saa aina lisää virtaa tekemiseen.
Marita Erkkola-Järvinen on opiskellut taidetta monien nimekkäiden taitelijoiden opissa sekä useita kertoja ulkomailla. Hän on toiminut myös taiteen opetustehtävissä. Yksityis- ja yhteis- ja kutsunäyttelyissä hänen töitä on ollut useita kertoja vuosittain jo lähes 40 vuoden ajan.
Valokuvaus ei ole pelkkää näpsimistä
Valokuvaaja Esko Soinin näyttelytyöt ovat 2000-luvun satoa. Valtaosa töistä on viime vuosilta. Yhteensä noin kolmenkymmenen työn joukossa on kuvia mm. Keuruun lähimaisemista ja ulkomailta. Ehkä yksi vaikuttavimmista teoksista on isokoinen kuva Ampialanmäeltä.
- Olen tuonut ihmisille monipuolista katsottavaa. Kuvia muokkaamalla saa hyvin moni-ilmeisiä töitä.
- Valokuvaus, ja etenkään taidevalokuvaus ei ole pelkää näpsimistä. Pitää erottaa kaksi eri asiaa, näpsiminen ja taiteentekeminen. Taidevalokuvauksessa ei katsota mallia muiden kuvaamista töistä tai internetistä, eikä matkita toisia kuvaajia. Tässä lajissa onnistutaan vain tekemällä omaa työtä.
- Kuvaamisen jälkeen kuvalle on aina tehtävä jotain, jotta kuva kelpaa markkinoitaessa sitä eteenpäin. Etenkin aikakausilehdet ovat nykysin kovin ”kranttuja” kelpuuttaessaan kuvia julkaistavaksi, sanoo neljäkymmentä vuotta alan yrittäjä toiminut Esko Soini.
Soini on käynyt litografi / graafinen valokuuvaaja koulutuksen. Lisää koulutusta valokuvauksen saralta hän on hankkinut USA:ssa ja Norjassa. Esko Soinilla on ollut yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Suomen lisäksi myös Venäjällä ja Unkarissa. Tällä hetkellä Soini työstää dokumenttielokuvaa ”Kivestä hakattu” rautateiden kivisiltojen rakentajista. Aiheesta tulee myös kuvakirja.
”Entistä ja nykyistä” -näyttely Keuruun Kamanassa on avoinna 22.3. 2018 saakka.