Mobiiliajokortti kokeilukäyttöön vuoden lopussa

14.9.2017

Mobiiliajokortti kokeilukäyttöön vuoden lopussa

Puhelimen näyttöä vilauttamalla voi jo nyt saada alennuksia ja maksaa matkalippuja. Pian puhelimella voi todistaa myös ikänsä tai ajo-oikeutensa, sillä Trafi on luvannut kehittää Suomelle satavuotislahjaksi mobiiliajokortin, joka tulee kokeilukäyttöön loppuvuodesta. Sen on tarkoitus myöhemmin toimia ajokortin lisäksi laajemminkin autoilijan mobiilialustana, johon tuodaan muitakin ominaisuuksia.
"Kännykkä on suurimmalla osalla ihmisistä aina mukana. Tästä tulee tuote, johon saadaan mukaan ajantasaisuus, sähköinen viestikanava ja muutakin lisäinfoa", yksikönpäällikkö Simo Karppinen kuvailee.

"Nykyisten muistutuskirjeiden sijasta viestit lääkärintarkastuksista ja vaikkapa ajokortin uusimisesta voidaan lähettää sovelluksen kautta. Kaikenlaisten kirjeiden lähetteleminen jää pois", kehityspäällikkö Pekka Hiltunen toteaa.

Tavoitteena on saada mobiiliajokortti kokeilukäyttöön vuoden loppuun mennessä. Valmistelu on jo pitkällä.

"Käytännössä meillä on tällä hetkellä tekninen prototyyppi työn alla ja kilpailutus varsinaisen sovelluksen tekemisestä valmistumassa. Kun hankintapäätös on tehty, alkaa laajempi tekeminen", Karppinen kertoo.

Lopputuotteessa tärkeää on sen uskottavuus, tietoturva sekä käytettävyys. Viranomaisten, yritysten ja muiden sidosryhmien kontaktointi onkin iso osa valmisteluprosessia. Kansainvälistä käyttöä voidaan joutua vielä odottamaan jonkin aikaa, sillä EU-lainsäädäntö ei vielä tunne mobiiliajokorttia.

 

”Tämä on kehittyvä tuote, eikä se ole lähiaikoina korvaamassa fyysistä korttia, vaan tulee sen rinnalle", Karppinen sanoo.

Yhdysvalloissa mobiiliajokortti on ollut käytössä tietyillä alueilla. Muutama maa Suomen lisäksi on kehittämässä omaa sovellustaan. Karppinen on tällä hetkellä puheenjohtajana EU-tasolla mobiiliajokorttia pohtivassa EReg-työryhmässä, jossa myös Hiltunen on jäsenenä. "Huomattavaa kiinnostusta on useissa maissa", Karppinen kertoo.

"Yksi kysymys on, millä alustalla sovellusta tulevaisuudessa käytetään? Onko kymmenen vuoden päästä älypuhelimia, vai jotain ihan muuta?", Hiltunen pohtii.

« Takaisin