DNT -tarkastaja Reijo Nurmela ja HT Laserin perustaja Hannu Teiskonen ABB:n Pitäjänmäen tehtaalle lähdössä olevan sähkömoottorin puhaltimen äärellä.

DNT -tarkastaja Reijo Nurmela ja HT Laserin perustaja Hannu Teiskonen ABB:n Pitäjänmäen tehtaalle lähdössä olevan sähkömoottorin puhaltimen äärellä.

Metalliteollisuudessa näkyy nyt putken päässä enemmän valoa

19.1.2017

Metalliteollisuudessa näkyy nyt putken päässä enemmän valoa

  • Keuruulaisen Teiskonen Oy:n yrityksissä on valmistauduttu nousuun

Taisto Järvinen

Useilla aloilla on viime vuosina eletty ohuempia aikoja, niin myös metalliteollisuuden parissa. Aika aikaa kutakin -sanonta onneksi pätee tämän päivän tilanteessa, kun Suomessa voidaan puhua talouden noususta.

Keuruulla pääpaikkaansa pitävän Teiskonen Oy:n tuotantolaitoksissa on valmistauduttu nousukauteen siten, että kasvu ei ole kiinni yritysryppään osaamisesta tai tekemisestä.

Teiskonen Oy:n kärkiyritys on HT Laser Oy. Yrityksen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Hannu Teiskonen on tällä hetkellä myös toimitusjohtaja. Teiskonen Oy:n yritysryppääseen kuuluu HT Laserin lisäksi Elekmerk Oy ja Alamarin-Jet Oy. Yritystoiminta on käynnistynyt Keuruulla vuonna 1990.

Hannu Teiskosen yrityksissä tehdään levyn käsittelyä leikkauksesta jatkojalostukseen ja järjestelmätoimituksiin. Toimintaa on seitsemällä paikkakunnalla Suomessa. Lisäksi toimintaa on Puolassa sekä Alamarin-Jet Oy:n myyntikonttorit Pietarissa ja Singaporessa. Yritysrypäs työllistää yhteensä 367 henkilöä, heistä 110 tekee töitä Keski-Suomessa, pääosin Keuruulla.

  • Yritystoiminta käynnistyi syvän laman keskellä vuonna 1990. Vuoteen 2008 saakka elettiin tasaisen kasvun vuosia. Viimeiset 7 – 8 vuotta ovat olleet erilaisia, mutta putken päässä näkyy valoa. Tämän päivän tilanteessa alkaa olla pulaa hyvistä hitsareista ja muistakin metalliteollisuuden osaajista.
  • Teemme pääasiassa alihankintaa eli asiakkaillemme tuotteita ruostumattomasta teräksestä, alumiinista ja enenevässä määrin mustista, erikoislujista teräksistä. Asiakkaamme ovat metalli-, rakennus-, kaluste- sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuuden yrityksiä.
  • HT Laserin tuotannosta menee noin 75 prosenttia vientiin asiakkaiden kautta. Alamarin-Jet Oy:n tuotanto menee lähes 100 prosenttisesti vientiin. Eniten asiakassuhteita on Kiinaan, ja ylipäätään Aasian maihin.
  •  Aasian kauppaan suhtaudutaan usein varauksellisesti, mutta meillä on tuolta markkina-alueelta positiivisia kokemuksia. Yhteistyökumppanimme ovat toimineet luotettavasti, eikä meillä ole Aasian kaupoista yhtään ainoata luottotappiota, Hannu Teiskonen sanoo.

 

Keuruulla toimintaa

keskitetty

Teiskonen Oy:llä oli toimintaa Keuruulla viidessä eri pisteessä. Työn sujuvuuden, kustannusten ja keskittämisen tarpeen johdosta toiminnot on tuotu kahteen kohteeseen. HT Laserin tuotanto Keuruulla on nyt Varissaaressa aikaisemmin Tiwin tiloina tunnetussa hallissa. Elekmerk Oy:n ohuemmista metallilevyistä tapahtuva tuotanto sekä maalaamo ovat Sysivuoren alueen kahdessa teollisuustilassa.

  • Varissaaren tuotantotilat ovat kooltaan noin 10 000 neliömetriä. Tilaa tämän päivän tarpeeseen on riittävästi. Parasta aikaa on menossa konttoritilojen saneeraus.
  • Asiakaskuntaamme kuuluu monen tyyppisiä yrityksiä. Meillä on varsin pitkiä asiakassuhteita. Esimerkiksi ABB:lle meneviä sähkömoottorin puhaltimia olemme valmistaneet jo 26 vuotta. Vesisuihkuleikkaus on tuotu myös tänne entisen Tiwin halliin. 3000 – 4000 bar paineella leikkaava laite työstää jopa 100 millimetrin paksuista metallilevyä.

HT Laser on Suomen ykköspaikka laserhitsauksen kehittäjänä. Laserhitsaus on aikaisemmin ollut lähinnä autoteollisuuden massatuotannon väline.

  • Pyrimme kehittämään laserhitsauksessa Suomen teollisuuteen sopivia sovellutuksia. Niitä kehitetään myös pienempiin sarjoihin asiakkaiden tarpeiden mukaisina sovellutuksina.
  • Ensimmäiset laserhitsauksen tuotteet teimme jo vuonna 1992. Laserhitsauksen työt ovat lisääntyneet viime vuosina. Lisääntyneet ovat myös sitä seuraavat työvaiheet.
  • Hitsauksen jälki on hyvin mittatarkkaa, kun esimerkiksi yli 5 metrin pituinen ja 10 lasersaumaa käsittävä palkki on hitsausten jäljeltä suora kahden millimetrin tarkkuudella, Hannu Teiskonen selvittää.

« Takaisin