Liian innokas takan käyttöönotto näkyy pelastustoimen tilastoissa
29.10.2024
Suomessa syttyi viime vuonna 541 tulisijoista tai hormeista johtuvaa rakennuspaloa. Syttymissyitä ovat muun muassa virheet tulisijan lämmittämisessä, riittämättömät suojaetäisyydet syttyviin materiaaleihin sekä nuohouksen laiminlyönti. Myös varomattomuus tuhkan säilytyksessä aiheuttaa paloja.
Ilmat viilenevät ja taloja lämmitetään taas ottamalla tulisijat käyttöön. Kun käyttöönotto tehdään tauon jälkeen kesän jäljiltä, lämmitys tulee aloittaa maltillisesti.
– Pitkään kylmillään olleen tulisijan hormi voi olla kostea ja kylmä. Jos tulisijaa ryhdytään lämmittämään liian nopeasti, savu voi työntyä sisälle tai jopa hormi haljeta, varoittaa palotarkastaja Meiju Vaattovaara Keski-Suomen pelastuslaitokselta.
Nuohooja arvioi tulisijan ja hormin turvallisuutta
Nuohooja täytyy tilata vakituiseen asumiseen käytettyihin rakennuksiin vähintään vuoden ja vapaa-ajan rakennuksiin vähintään kolmen vuoden välein. Nuohouksen ohella ammattilainen tarkastelee tulisijan ja hormin turvallisuutta sekä yleistä paloturvallisuutta.
– Nuohoojien havaitsemat puutteet koskevat puhki palaneita tulisijoja varsinkin kiukaiden kohdalla, tai hormeista löytyy selkeitä vuotokohtia. Vastaan tulee myös riittämättömiä suojaetäisyyksiä ja viallisia nuohousluukkuja niin hormeissa kuin tulisijoissa. Lisäksi puutteelliset kattoturvallisuustuotteet aiheuttavat vaaraa nuohoojille, luettelee Nuohousalan keskusliiton toimitusjohtaja Hannu Murtokare.
Hormiin kertynyt noki ja karsta aiheuttavat nokipaloja, joita syttyi viime vuonna 304. Näistä rakennukseen levisi 11.
– Jos piipusta kuuluu voimakasta huminaa tai piipun yläpäästä nousee näkyviä kipinöitä, liekkejä tai mustaa savua, tulee soittaa välittömästi hätäkeskukseen. Vaikka hormi on rakennettu kestämään kuumia savukaasuja, nokipalo voi vahingoittaa uuttakin hormia niin, että jatkossa tulisijan käyttö ei ole enää turvallista, Vaattovaara kertoo.
– Nokipalon jälkeen nuohoojan on nuohottava ja tarkistettava hormi ennen uutta käyttöä, Murtokare selventää.
Nuohous kannattaa tilata sesongin ulkopuolella
Alkava lämmityskausi syksyllä täyttää nuohoojien kalenterit nopeasti, mutta nuohous on ympärivuotisesti suoritettava työ. Tilaamalla työn esimerkiksi talviaikaan saa energiataloudellisia hyötyjä, kun kovassa käytössä oleva tulisija ja hormi puhdistetaan kesken kovimman lämmityskauden.
– Lisäksi nuohoojan saa tilattua esimerkiksi vuoden alussa joustavammin ilman pitkiä jonotusaikoja, Murtokare suosittelee.
Nuohota saa itsekin, mutta se ei poista lakisääteistä velvoitetta nuohouksesta, jonka saa suorittaa ainoastaan nuohousalan pätevä ammattilainen. Vääränlaisilla välineillä voi myös saada vahinkoja aikaiseksi.
Muista myös häkävaroitin ja oikeaoppinen tuhkan säilytys
Kodissa, jossa on tulisija, on tärkeää olla palovaroittimen ohella häkävaroitin. Jotta häkää ei pääsisi muodostumaan tulisijan käytön jälkeen sisälle, sulje pelti vasta, kun hiillos on palanut kokonaan loppuun eikä se enää hehku. Tuhka pysyy kuumana pitkän aikaa ja sitä ei pidä poistaa tulisijasta liian aikaisin.
Tuhkat tulee säilyttää riittävän etäällä rakennuksista palamattomassa astiassa, jossa on kansi. Säilytysastia tulee myös asettaa palamattomalle alustalle, sillä sen pohja voi kuumentua. Tuhka voi syttyä vielä useiden päivien ajan esimerkiksi tuulesta tai kipinästä.