Jari Mäntylä ja Elina Viskari esittelevät hiukan ylpeinä uusinta uutta, joka on ylioppilaspikkuleipä. Taustalla olevan Elinan isä Hannu Marttilan tapaa myös usein kahviomyymälän tiskin takaa. Tuon tiskin löytää muuten Isojoen Konehallia vastapäätä Keskustiellä.
Laatuleipurit Oy 20 vuotta
11.5.2017
Juhlavuoden kunniaksi tuotantotilat ja tuoteperhe laajenevat
Karisamuli Korpela, teksti ja kuvat
Kauhajoella Aronkylän liikekeskuksessa osoitteessa Keskustie 23 toimiva Kauhajoen Laatuleipurit Oy ja sen yhteydessä oleva Take Away -myymäläkahvio ovat pian alkavien muutostöiden kohteina. Niihin yksi syy on se, että leipomo haluaa juhlia 20. toimintavuottaan tuunatuissa tiloissa.
Nuo vuodet ovat olleet toimitusjohtaja Jari Mäntylän mukaan varsin menestyksellisiä.
- Liikevaihdon kasvu on jopa kiihtynyt viime aikoina, sillä kahden viimeisen nousut ovat olleet 25 ja 28 prosentin luokkaa, hän toteaa.
- Kasvuun on vaikuttanut varmaan ensimmäisenä se, mitä tuotteita me valmistamme. Olemme osaavan henkilökunnan ansiosta pystyneet hyvään laatuun ja uusien tuotteiden tasaiseen ulostuloon. Meillä tuoteperheen jatkuva kehittäminen on samalla jatkuvaa oppimista, mutta myös hienojen hetkien jakamista, Mäntylä jatkaa.
Laatuleipurien historia alkaa tavallaan jo vuodesta 1988, jolloin kauppias Matti Loukko perusti Omaleipä Oy:n neljän muun osakkaan kanssa ja jonne Jari Mäntylä meni töihin samana vuonna. Seuraavana vuonna Mäntylä siirtyi myös osakkaaksi Omaleivässä, joka harjoitti leipomotoimintaa vuoteen 1997. Tuolloin Mäntylä, vaimonsa Annmaj, siskonsa Helena Marttila, veljensä Asko Mäntylä sekä Birgit Luopakka ostivat Omaleipä Oy:n osakekannan ja perustivat Laatuleipurit Oy:n. Vuonna 2000 tapahtui isompi harppaus eteenpäin, kun Laatuleipurit osti teuvalaisen leipomo Norilainen Ky:n Sen jälkeen tehtyjen omistusjärjestelyjen ja ostojen kautta Kauhajoen Laatuleipurit Oy siirtyi Jari Mäntylän ja Helenan Marttilan tyttären Elina Viskarin omistukseen.
Turun toreille ja Hämeen hitaille
Sitä mukaa kun myyntireviirit laajenivat, myös tuotanto kasvoi ja nykyisin lähinnä alueen Kauhajoki > Kankaanpää > Parkano > Virrat > Alavus > Tuuri > Seinäjoki > Vaasa > Närpiö > Merikarvia > Kauhajoki ja näiden kuvitteellisen yhdysviivan sisäpuoliset kunnat sekä erikseen mm. Turun ja Kanta-Hämeen alueet ovat Laatuleipurien pääasiallisia markkina-alueita.
- Turun ja Kanta-Hämeen myynnistä vastaa yhteistyötahomme Jokioisten Leipä, Jari Mäntylä kertoo ja lisää, että yhteistyö virisi autourheilun myötä.
- Tulimme toimitusjohtaja Seppo Virtasen kanssa tutuiksi poikiemme karting -harrastusten parissa.
Kasvun myötä myös henkilöstömäärä on suurentunut yhteensä neljääntoista ammattilaiseen leipomossa, kahviossa ja jakelussa. Viimeisen kiinnitys on aivan tuore, sillä jutunteon hetkellä teuvalainen Sari Korkeamäki oli vasta neljättä päivää Laatuleipurien palkkalistoilla.
Hänellä oli jo nuorena selviö, että ammatti tulisi liittymään jotenkin ruokaan ja sen valmistamiseen.
- Suoritin ensin ravintolakokin opinnot Suupohjan Ammattikoulussa Kauhajoella , mutta tunsin silti jääväni vielä jostain paitsi. Siksi hain ja pääsin erikoistumaan leipuri-kondiittoriksi Sedussa Seinäjoella, hän kertoo vuonna 2005 alkanutta opiskelujaksoa.
- Töitä sai heti ja kuluneet 11 vuota menivätkin yhden ja saman työnantajan alaisuudessa. Mutta aivan äskettäin aloin hakea uutta työpaikkaa ja se tulikin aika nopsasti, kertoo heti ensimmäisellä työviikolla kymmenen uutta kakku- ja leivosehdotelmaa valmistanut.
Kysyntä ja tarjonta löysivät heti toisensa
- Harvoin kysyntä ja tarjonta kohtaavat näin pian, Mäntylä säestää.
- Vaikka Sari on ollut talossa vasta neljä päivää, kaikesta näkee, että saimme tosi ammattilaisen, hän kiittelee tiimin uusinta jäsentä, joka oppi nopeasti mm. joidenkin vieraiden konemerkkien käytön.
Mäntylä kertoo, että Sarin reseptit ”testataan” ensin kahvio-myymälässä. Eli jos ne myy, ne otetaan tuotantoon.
- Tämä on ollut tapamme uutuuksien kanssa sen jälkeen, kun avasimme Take Awayn, jossa käy jo sen verran paljon asiakkaita, että niiden antamaan ostoskäyttäytymiseen on uskominen, kertoo Elina Viskari.
Mainitussa kahviossa ja leipomosalissa on tulossa siis muutoksia aivan lähiaikoina. Take Away laajennetaan oikeaksi kahvioksi asiakaspaikkoineen ja –vessoineen jalLeipomosalikin saa tämän takia lisää tilaa.
- Oikean kahvion perustamiseen on syynsä, sillä myös sen käyttö on ollut koko ajan nousussa ja toisaalta kasvava tuoteperhe tarvitsee lisää myyntitilaa, Viskari jatkaa ja odottaa jo seuraavaa ruuhkaa Äitienpäivän alla.
- Se vaatii myös omat erikoistuotteensa, mutta onneksi meillä on nyt tuo Sari myös mukana.
Kauhajoen Laatuleipurit Oy
Keskustie 261850 Kauhajoki
Puh (06) 2321701
Fax (06) 2321704
(Sähköpostiosoitteet vaativat JavaScript-tuen)