Dokumentaristi Olli Järvenkylä on Kyläelokuvafestivaalin pääpuhuja.
Kyläelokuvafestivaali marraskuussa
29.10.2020
Tomi Olli
Seitsemättä kertaa toteutettava Kyläelokuvafestivaali järjestetään lauantaina 28.11. Alajärven Luoma-ahon kylätalolla. Ajankohta siirtyi suunniteltua myöhäisemmäksi koronavirustilanteen vuoksi. Tapahtuman toteutuksesta vastaavat Luoma-ahon kyläyhdistyksen kanssa Aisaparin Kylille-hanke sekä Maaseutuverkosto. Kyläelokuvafestivaalilla selviää valtakunnalliseen kyläelokuvakilpailun lopputulokset.
Tämän vuotiseen kisaan osallistui kaksikymmentä lyhytelokuvaa, joista yhdeksän on mukana huipennuksessa. Mukana ovat yhä: Atleettiset saunatontut – Pälkäne, Kutsu karjasi koolle – Hankasalmi, Kätkänjoki – Alavus, LandeMaria – Evijärvi / Kälviä, Muistatkos? Vähikkälä 2060 – Vähikkälä, Märynummi – Salo, Outoa peliä – Vimpeli, Piika ja sotilas – Kurikka sekä Titti – Perniö. Voittajan valitsee festivaalin alustajaksi saapuva dokumentaristi Olli Järvenkylä.
Vuoden kyläelokuva -palkinnon on suunnitellut Luoma-aholla asuva kuvataiteilija Elina Försti. Palkinnon valmistaa oman kylän yritys Al-Men Oy ja pinnoittaa Mäkelä Alu Oy:n anodisointi.
Aisaparin kehittämissuunnittelija Päivi Kultalahti toivoo koronatilanteen sallivan tilaisuuden järjestämisen.
- Luoma-aholla on upea vastavalmistunut kylätalo, ja on hienoa päästä samalla esittelemään sitä. Mikäli koronatilanne ei salli tapahtuman järjestämistä Luoma-aholla on yksi mahdollisuus siirtää tapahtuma osittain verkkoon.
Perinteitä kunnioittaen
Kultalahden mukaan Alajärven Luoma-aho on tapahtumalle oikea paikka, sillä kylällä on vaalittu pitkään asiaan liittyviä perinteitä.
- Kylällä kokoonnuttiin jo useita vuosia ennen tapahtuman käynnistämistä pyhäinpäivän alla elokuvailtoihin, joissa katsottiin Hannu Luoma-ahon koostamia kyläelokuvia. Oman aineistonsa lisäksi Hannu on digitoinut hurjan määrän kyläläisten kuvaamaa materiaalia.
- Niinpä asiat etenivät ja ensimmäinen Kyläelokuvafestivaali järjestettiin syksyllä 2013 yhteistyössä Alajärven kaupungin, hankkeiden ja Leader Aisaparin kanssa. Tapahtuman suojelijaksi ja ensimmäiseksi kylähenkipuhujaksi saatiin elokuvaohjaaja Markku Pölönen.
Vuosien varrella alustajina on nähty monia muitakin huippunimiä kuten ohjaaja AJ Annila, dokumenttiohjaaja Markku Heikkinen, tubettaja Pinkku Pinsku, Petri Rossi Suomen elokuvasäätiöstä sekä näyttelijä Jussi Lampi.
- Tämän vuoden puhuja Olli Järvenkylä on selvittänyt dokumenttielokuvan keinoin, miksi hänen isänsä lähti parikymppisenä nuorukaisena merille ja mitä kaikkea hän siellä koki. Järvenkylä on tunnettu myös Reppuretken reissutarinoista, Kultalahti kertoo.
Kehittämissuunnittelija näkee kisan suosion salaisuutena sen monipuolisuuden sekä matalan kynnyksen.
- Harrastajatkin uskaltavat lähettää kisaan tuotoksiaan. Kilpailussa tekninen laatu ei ratkaise sijoittumista, vaan idea ja sen toteutus.
- Itse festivaalitapahtumassa ei unohdeta lapsiakaan, heille on tarjolla omaa ohjelmaa. Tulevaisuuden osalta suunnitelmissa on kehittää kansainvälistä kulttuurivaihtoa kyläelokuvien merkeissä.