Kolmas Nainen perustettiin vuonna 1982 Alavudella. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin lauantaina 6.8. "oman kylän pojat" keräävät suuren yleisön juhlakeikalleen pesäpallostadionille Monttuun. Kuva Kalle Pyyhtinen

Kolmas Nainen perustettiin vuonna 1982 Alavudella. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin lauantaina 6.8. "oman kylän pojat" keräävät suuren yleisön juhlakeikalleen pesäpallostadionille Monttuun. Kuva Kalle Pyyhtinen

Kolmas Nainen palaa kotikentälle

27.7.2022

teksti: Markku Makkonen

Neljä vuosikymmentä myöhemmin teinibileet vaihtuvat juhlakeikkaan pesäpallostadionilla, alavutelaisittain Montussa.

Kukapa olisi arvannut, että koulubileiden pääesiintyjä vuonna 1982 täyttäisi neljäkymmentä vuotta myöhemmin Alavuden Montun juhla-alueen katsomot.

Sitä tuskin mietti edes laulaja-sanoittaja Pauli Hanhiniemi, joka oli perustamassa Kolmas Nainen -yhtyettä. Hänen kanssaan pesäpallostadionilla juhlivat kitaristit Sakari Pesola, Timo Löyvä ja Timo Kivikangas, basisti Raimo Valkama ja rumpali Pasi Kallioniemi.

- Kolmas Nainen on ennen muuta kaveriporukka, joka on löytänyt arvojärjestyksen tehdä asioita ja saa siitä keskinäistä tyydytystä. Musiikin ja sanojen tulee svengata keskenään, muuten hommasta ei tulisi mitään, Hanhiniemi pohtii.

Bändin 40-vuotiseen historiaan mahtuu nousu, melkein tuho ja viimeiset 25 vuotta jatkunut "tasainen aika", joka on synnyttänyt myös kolme albumia.

Bändin viimeisin, kymmenes studiolevy Linjassa ilmestyi kolmisen vuotta sitten.

 

Normaalista poikkeava keikka

Elokuisella juhlakeikalla Kolmas Nainen aikoo esittää pitkän ja hartaan läpileikkauksen urastaan.

- Kyllä me sukellamme myös ihan sinne yhtyeen alkuvuosiin, Hanhiniemi lupaa.

- Koska bändin ura on laaja ja materiaalia on paljon, joudumme miettimään ohjelmiston tarkoin. Lisäksi lavalla nähdään vierailijoita, joiden kanssa sommittelemme erikoisnumeroita.

- Voin luvata, että yleisölle tarjotaan normaalista poikkeava Kolmas Nainen -keikka, Hanhiniemi painottaa.

Laulaja on vielä mystinen orkesterin seuraksi esiintymään tulevista hahmoista, mutta vierailijoilla on yhdistäviä tekijöitä.

- Kaikki vierailijat ovat tyyppejä, joita me kaikki diggaamme. Haluamme kanssamme lavalle ainoastaan hahmoja, jotka merkitsevät meille bändinä jotain tavallista enemmän.

 

Suoraan motorisesta muistista

Vaikka rankin korona-aika karsi Kolmannen Naisenkin esiintymiset minimiin, uudelleen alkanut keikkailu on sujunut bändiltä "kuin itsestään".

- Neljänkymmenen vuoden yhteinen historia on helpottanut paluuta lavoille. Bändin jäsenten alitajunnat toimivat ällistyttävästi ja kaikkien motorinen muisti suorastaan yllättää, Hanhiniemi pohtii.

Lauantaina 6. elokuuta Alavudella pääsee nauttimaan, kuinka Kolmannen Naisen yhteispeli sujuu vaikkapa biiseissä Tästä asti aikaa, Elämän tarkoitus, Niin sen täytyi olla, Äiti pojastaan pappia toivoi, Valehtelisin jos väittäisin ja Hyvää ja kaunista.

Ikivihreiden suomirockin klassikoiden lisäksi juhlakeikalla saa maistaa myös peribrittiläistä pubirockia.

Kolmannen Naisen esikuva, vuodesta 1971 miellyttävän ilkeästi veivannut Dr. Feelgood jos joku sopii samaan tapahtumaan "Alavuden Dr. Feelgoodin" kanssa.

Montun kolmas esiintyjä on Juliet Jonesin Sydän, jonka nousu suomalaisella rockkentällä tapahtui myös 1980-luvun puolivälissä ja joka Kolmannen Naisen tavoin elää 2000-luvulla uutta tulemista.

 

Kiehtovaa bändihommaa

Alavuden Itärannalla ja Kirkonkylällä kasvanut Pauli Hanhiniemi tuo yhtyeensä mielellään bändin syntysijoille.

- Ajatus juhlakeikasta täällä oli aluksi vitsikäs, Hanhiniemi myöntää.

- Sitten aloimme miettiä, että näinhän sen pitää olla. Uskon, että tällä keikalla näkyy koko kylän elonpiiri. Luulen myös, että jos juhlisimme Helsingissä, monet näistä ihmisistä eivät sinne lähtisi.

Lisäksi Hanhiniemi lupaa, ettei Kolmannen Naisen taival pääty 40 vuoden iässä.

- Olen suorastaan hämmästynyt, että bändimme on vielä kasassa kaikkien näiden vuosien jälkeen! Ja että vieläkin teemme uutta musiikkia omaksi iloksemme ja ajatuksiemme selvittämiseksi.

- Bändihomma on yhä kiehtovaa. Se on kaiken juju.

« Takaisin