Kirjapainoalan työ muuttunut viiden vuosikymmenen aikana
11.8.2016
Taisto Järvinen
Pekka Tapanimäki on nähnyt alan kehityksen irtokirjaimista digipainoon
Kirjapainoala tekstin- ja kuvanvalmistuksineen on ollut viime vuosikymmeninä suurten mullistusten paineessa. 1970-luvun alkupuolelle saakka työ ja toimintatavat olivat melko pitkälle saman tyyppisiä, jotka Johannes Gutenberg vuonna 1439 kehitti. Kehitys on toki viimeisten vuosikymmenien aikana ollut huikaisevaa monella muullakin elämän sektorilla.
Tuurissa toimivan Mainosmaa Oy:n perustaja Pekka Tapanimäki on nähnyt ja kokenut aivan sormituntumalta kirjapaino- ja tekstinvalmistusalan muutokset. Uransa ko. alalla hän on aloittanut paikallislehti Viiskunnan palveluksessa vuonna 1973.
- Vuonna -73 elettiin latomossa irtokirjainten, linoleum -laattojen, tinanvalun ja kohopainon aikakautta. Uutena kirjapainon työntekijänä toki aluksi tein paljolti juoksupojan hommia, kehitin musta-valkofilmirullia ja valmistin kuvalaattoja. Irtokirjaimet nonparellista lähtien tulivat tutuiksi, samoin tinakankien valaminen.
- Vuonna -75 kirjapainossa siirryttiin offset-menetelmään ja työ muuttui huikean paljon, kun tulivat valolatomakoneet, paperitaitto ja offset-painokoneet. Työnteosta tuli huomattavasti siistimpää.
Latojan työtä Tapanimäki teki paikallislehdessä 23 vuotta ja sai hyvän työkokemuksen. Ajat ja toimintatavat kuitenkin muuttuvat, niinpä kehitys jatkui ja kulki monien mielestä väärään suuntaan. Tuli epävarmuutta huomisesta ja töitä siirrettiin Seinäjoelle.
Toiseen lehteen ja yrittäjäksi
Näin jälkeenpäin ajateltuna Pekka Tapanimäki sanoo hänen kohdallaan tuon 90-luvun puolivälin murrosvaiheen menneen aika nappiin. Melko tarkalleen 20 vuotta sitten Pekka kutsuttiin Ykköset!-lehden sivunvalmistajaksi, ensin palkkatöihin. Lehden paisuntavuosien johdosta työmäärä sen kun lisääntyi. Pekan ratkaisu asiaan oli Ladontapalvelu Tapanimäen perustaminen ja Irja-vaimon työllistäminen.
- Työt Tuurissa aloitin Ykköset!-lehden toimitiloissa, sitten teimme työtilat silloiseen kotiimme Hakojärvelle, ja viimeiset noin 15 vuotta on yritystiloina ollut eTuurin tietotalo. Yrityksen nimi on muutettu enemmän tämän päivän monimuotoista työnkuvaa vastaavaksi eli Mainosmaa Oy:ksi
- Mainosmaa Oy:n työ on moni-ilmeistä ja työt käsittävät mainonnan- ja kirjapainoalan kentässä kaiken oleellisen. Teemme painotuotteita suunnittelusta, ja painotöiden valmistamisesta digipainamiseen eli käyntikorteista, monenlaisiin lehtiin ja kuvastoihin.
- Viikoittain ilmestyvät Ykköset!-lehti ja Järviseudun Sanomat ovat lehtien osalta perustöitä. Suuremmat paintyöt painetaan isommissa painotaloissa. Nykypäivänä se onnistuu vaikka ulkomailla. Itse voimme painaa 45x32 arkkikokoon saakka, ja jopa 3000 kappaleen painosmääriä on tehty.
Harrastuksia jäänyt rästiin
Monella yrittäjällä jää useita mukavia asioita tekemättä sen johdosta, että työ ja työn hoitaminen hyvin, vie ajasta leijonanosan.
- Harrastamisen velkaa on kertynyt niin paljon, että pian sitä pitää alkaa ajallisesti lyhentämään. Reissaaminen matkailuvaunun kanssa ja moottoripyörällä ovat päällimmäisenä mielessä. Kesämökki on jäänyt liian vähäiselle käytölle, ja liikuntaan voisi olla enemmän aikaa. No tuo VW -kupla vm -70 projekti sentään edistyy.
- Toiveena on, että pääsisi suhteellisen terveenä eläkkeelle, ja voisi sitten tehdä niitä juttuja, jotka ovat jääneet taka-alalle, pohtii hiljattain 60 vuoden ikään ehtinyt Pekka Tapanimäki.
- Mainosmaa Oy on eläköitymistä ajatellen hyvissä käsissä, kun yrityksessä töitä tekevät Pekan ja Irjan lisäksi heidän nuorempi polvensa Jarkko, Sanna, Reeta-Maria sekä Minna Tapanimäki ja Ville Nukarinen.