ruokamessutiimi 2015: Ruokamessut 2015 taustalla toimivat tänä vuonna mm. Raymond Wesander (vas), Riitta Alapiha, Katri Rinta-Halkola ja Mikko Rotola-Pukkila (Kauhajoen kaupunki), Tuija Pitkäkoski (SeAMK), Katja Perttu (Ruralia- instituutti), Sirpa Passi (Kauhajoen kaupunki) ja Hannu Uusi-Honko (Food Park Oy). Kuva: ksk
Kauhajoen Ruokamessuilla juhlavuosi ja reseptikilpailu
2.7.2015
Karisamuli Korpela
Hämes-Havusen talonpoikaiskartano varustetaan normaalia fiininpään juhlakuntoon syyskuun 4-6. päiville,
sillä Kauhajoen Ruokamessut järjestetään tuolla Hämeen Härkätien jatkeen entisaikain Pohjanmaan portilla
jo 25. kerran. Juhlamessuilla päästään järjestäjien mukaan nauttimaan makumatkoista, joissa ruoan
laittoon tarvittavat ainekset tulevat pienten elintarviketuottajien tiloilta eri puolilta maatamme.
Juhlan kunniaksi on Ruokamessutoimikunta julkistanut yhdessä mm. kartanon keittiöllä toimivan
Pitopalvelu Minna-Marian kanssa uusien juhlaruokareseptien kilpailun nimenomaan lähiruokaa
hyödyntäen. Kilpailussa yhteistyötahoina ovat Juustoportti Food Oy, Närpiön Vihannes, Kukkasmäen
Marjatila, Lohiluoman Pienmeijeri Oy, Pirjon Pakari ja Laidun Hereford.
Kilpailun raadin muodostavat pitopalveluyrittäjä Minna Lakso, keittiömestari Ulla Liukkonen, Kaikki äitini
reseptit – blokkaaja Nanna Rintala ja keittiömestari Raymond Wesander. Viisi parasta reseptiä julkaistaan
ruokamessujen nettisivuilla (ruokamessut.fi) elokuussa ja niiden mukaan valmistetaan kattaukset Hämes-
Havusen päätuvan juhlaruokailuun messujen ajan. Päätuvassa ruokailleet valitsevat niistä oman
suosikkinsa, mutta raadin valitsema voittaja julkaistaan ja palkitaan jo messujen elokuun press-infossa.
Messuilla em. Liukkonen ja Wesander valmistavat voittajareseptin ohjeiden mukaan annoksia, joita sitten
maistatetaan messulavan yleisökeittiössä.
- Reseptit voivat olla juhlapöytään sopivia alku-, pää- tai lisukeruokia, kertoo messupäällikkö Riitta Alapiha.
- Niiden on oltava siis uusia, kymmenelle henkilölle tarkoitettuja ja tietysti kotimaisista raaka-aineista,
ja kilpailuun voi lähettää halutessa myös useampia reseptejä, hän jatkaa kertoen vielä osoitteen, joka on
(Sähköpostiosoitteet vaativat JavaScript-tuen).
Messulavalla ohjelmasta vastaa tällä kertaa maa- ja metsätalousministeriö, jonka kutsumana nähdään
teemaan liittyviä vieraita. Ohjelmat juontaa ministeriön viestipäällikkö Pekka Väisänen. Perinteisessä,
Helsingin Yliopiston Ruralia-instituutin järjestämässä Ruokamessu Seminaarissa katsastetaan
elintarvikeyrittäjyyden menneitä aikoja, mutta myös tulevaisuutta. Messujen yritysvierailukohteita ovat
mm. Kukkasmäen Marjatila, Nummijärvi Camping, Tapion Lankakauppa, Tuppu-Kaluste Oy ja Valkoinen Puu
Gafeteria.
Messuviikonvaihteelle ovat oman tapahtumansa ajoittaneet myös mm. Ojalan Pakarin järjestämä
Syöminkien yö kaupungin keskustassa, kirkkokonsertti, Ruokamessu-Open Botniagolfin 18-reikäisellä ja
jalkapallon Messu-Cup.
Ruokamessujen järjestelyistä vastaa Kauhajoen kaupunki. Sen toimikuntaan kuuluu kaupungin edustajien
lisäksi Food Park Oy, Foodwest Oy, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Suupohjan ammatti-instituutti ja
Seinäjoen AMK:n liiketoiminta.