Topeekan varren ravintolatiloilla on pitkä historia alkaen tämän 1960-luvulla rakennetun Osuuskaupan silloisen pääliikkeen Kauhatalon ruokaravintolasta Kauhabaarista.
Kauhaasiassa aasialainen ja suomalainen lounas samasta noutopöydästä
6.4.2017
Kauhaasiassa aasialainen ja suomalainen lounas samasta noutopöydästä
Karisamuli Korpela, teksti ja kuvat
Kun kiinalaiset sukutaustat omaava Dominic Chia aloitteli synnyinmaansa Intian yli 18 miljoonan asukkaan Mumbaissa ravintola-alan ammattiharjoittelun, ei hän 16-vuotiaana nuorukaisena olisi arvannut, että rapiat kaksi vuosikymmentä myöhemmin omistaisi yhdessä vaimonsa Karen Hsu`n kanssa kaksi ravintolaa Suomessa.
Ennen kuin näin pitkälle päästiin, voidaan historiaa kerrata sen verran, että Mumbaissa samaan ravintolaan pestattiin vuonna 1997 työtoveriksi myös arvostettu kokki Elvis Hsiung, jolta löytyi Dominicin lailla uteliaisuutta ja rohkeutta jatkaa uraa seuraavaksi yli 21 miljoonan asukkaan New Delhissä eli Intian pääkaupungissa.
Seuraavaksi kaksikko lähti ravintolatöihin alan korkeasta kulttuurista tunnettuun Ruotsiin, josta muutettiin vuonna 2012 Suomeen ja perustettiin Ocean Dragon Oy. Se aloitti edelleen jatkuvan ravintolatoiminnan Kurikassa, jossa työskentelee myös Dominicin veli Kim.
Yksi syy Suomeen muuttoon oli Dominicin harrastus ja kiinnostus täkäläiseen taiteeseen, jonka ihailijana hän ei sanomansa mukaan ole ulkomaalaisena mikään poikkeus.
Ocean Dragon Oy:n yrittäjäpariskunta on nyt siis avannut aasialaisia ja suomalaisia noutopöytälounaista tarjoavan ravintolan myös Kauhajoelle. Sen nimi on Kauhaasia ja se toimii kaupungin keskustan pääkadulla Topeekalla.
- Kauhaasia on facebookissa julkaistun nimikilpailun ehdotus, joka miellytti meitä eniten, kertoo Dominic aluksi vielä hiukan hakien suomeksi, mutta varmistaen sanomansa englanniksi.
Kaikkiaan 21 vaihtoehdon noutopöytä
- Buffetin menu perustuu itämaisilla metodeilla valmistettuihin ja maustettuihin kala-, liha-, lintu- ja äyriäisruokiin sekä runsaaseen vihannestarjontaan, kuten rapeisiin kasviksilla täytettyihin kevätkääryleisiin, Dominic jatkaa esitellen värikästä tarjontaa, johon kuuluu joka päivä 21 mehukasta ruokaa.
- Buffetiin kuuluu myös kolmen vaihtoehdon päivittäin vaihtuva suomalainen lounas, kertoo puolestaan Minna Opas, joka yhdessä toisen pitkän linjan keittiöammattilaisen Katja Kytölän kanssa ovat ravintolan kauhajokelaiset rekrytoinnit.
- Meillä kattauksen aasialaisuus tarkoittaa lähinnä kiinalaista, intialaista sekä thairuokaa. Erikoisuutena ovat aasialaisittain maustetut ja usein marinoidulla kokolihalla ryyditetyt pitsat, Opas kertoo.
Pääaterian jälkeen aasialaisen ruokatasapainon voi varmistaa mm. pehmisjäätelöllä, mutta myös perinteistä kahvia saa jälkiruoaksi.
Kun puhutaan aasialaisesta ruuasta, siihen liitetään usein voimakkaat mausteet.
- Se pitää tietysti paikkansa, mutta olemme huomanneet sen, että ei kannata lähteä liian voimakkaalle linjalle. Suomalaisetkin ovat ottaneet aromikkaimmat ruuat hyvin omakseen, kunhan on pysytty kohtuudessa. Mutta asiakkaan halutessa voimme kyllä maustaa annoksen niinkin, että liekit tulevat suusta, Dominic kertoo mm. naga -sukuisten chilien vaihtoehdoista.
- Silloin vastuu on kyllä asiakkaan, hän huomauttaa hyvätahtoisesti virnistäen.
Kauhaasia on ravintola, joka on auki alkuvaiheissaan lounasaikaan eli kello 11 – 14 arkipäivinä, mutta myös A la carte -tarjoilu on alkamassa ilta-aukioloaikaan näinä päivinä.
Ravintola Kauhaasia
Topeeka 25 61800 Kauhajoki
040 668 5508