Jättiläispanda on melko hellyttävän oloinen, vaikka painaakin aikuisena noin 100 kiloa. Jättiläispandoja elää Kiinassa vapaana 1864 ja tarhoissa 464 pandaa. Kiinan ulkopuolella on tällä hetkellä yhteensä 53 pandaa kolmessatoista maassa ja kahdessatoista eri eläinpuistossa.
Jättiläispandat tulevat Ähtäriin
13.4.2017
Jättiläispandat tulevat Ähtäriin
- Allekirjoitettu sopimus on osoitus Ähtäri Zoon hienosti tekemästä suojelutyöstä
Taisto Järvinen
Viime viikolla Suomen ja Kiinan välillä allekirjoitettu jättiläispandan tutkimusta ja suojelua koskevan sopimus on suuri luottamuksenosoitus Ähtäri Zoon tekemästä suojelu- ja tutkimustyöstä. 15 vuotta kestävä yhteistyösopimus on solmittu Ähtärin Eläinpuiston ja Kiinan kansallisen pandahallinnon välillä. Sopimus tarkoittaa sitä, että Ähtäri Zoon eläintarha saa asukkaikseen kaksi jättiläispandaa. Varsin upeaa on se, että Euroopassa on vain viisi pandaparia, ja Ähtäriin tulevat pandat ovat ainoat Pohjoismaissa.
Aivan nappia painamalla pandaprojektia ei ole eteenpäin viety. Jo tähän mennessä on tehty suuri määrä työtä, ja työ jatkuu. Kaiken todennäköisyyden mukaan jättiläispandapariskunta asuisi Ähtärin eläinpuistoon rakennetavassa pandatalossa kuluvan vuoden lopulla. Eläinpuiston asiakkaiden ihasteltavana todella harvinaiset vieraat olisivat ilmeisesti vuoden 2018 alkupuolella.
Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi selvittää, että Kiinan metsähallinnon panda-asiantuntijat ovat tutkineet paikan päällä Ähtärin olosuhteet ja todenneet Eläinpuiston luonnonmukaisen alueen ja tarhasuunnitelmien vastaavan hyvin olosuhteita pandojen kotimetsissä.
- Ähtärin pitkäaikainen uhanalaisten lajien suojelutyö, josta esimerkkeinä ovat mm. lumileopardi, metsäpeura ja vesikko, yhdessä eläinpuiston laajojen luonnonmukaisten tarhaolosuhteiden ja teknisen osaamisen kanssa ratkaisivat pandojen sijoituksen Ähtäriin.
- Ähtärin Eläinpuistolla on suojeluohjelmat uhanalaisten lajien tarhaukseen ja elinolosuhteisiin. Ähtärin Eläinpuistossa on tehty uhanalaisiin eläinlajeihin liittyvää suojelutyötä jo yli neljän vuosikymmenen ajan. Työ jatkuu, uutta ovat nyt pandat, jotka kokevat Ähtärissä niille tutut pakkasen ja lumen sekä kesän ja lämmön, kuten kotonaan Itä-Aasiassa.
Suomella ja suomalaisilla asiantuntijoilla on kokemus Kiinan Sichuanin alueen metsiensuojeluhankkeista parin vuosikymmenen ajalta, kun suomalaiset ovat olleet mukana seudun suojeluhankkeissa. Pitkäaikainen yhteistyökumppanuus ja luottamus osaltaan mahdollistivat pandahankkeen poikkeuksellisen nopean ja positiivisen tuloksen.
Suomen juhlavuoden
merkkitapahtuma
Jättiläispandojen tulo Ähtäriin ja ylipäätään Suomeen on yksi Suomi 100-vuotisjuhlien merkkitapahtuma. Pandojen tulo on ehdottomasti huipputapahtuma 150-vuotisjuhlia viettävälle Ähtärille.
Ähtärin Eläinpuistossa jättiläispandojen elämisen olosuhteet rakennetaan tiptop-kuntoon. Parasta aikaa pandoille rakennetaan laajaa tarhakokonaisuutta, jonka yksityiskohdat on suunniteltu Kiinan kokeneimpien pandojen hyvinvoinnin asiantuntijoiden kanssa. Suomessa hankkeen operatiivinen omistajuus on Ähtärin Eläinpuisto Oy:llä.
Pandatalon rakentaminen edistyy suunnitelmien mukaan. Tavoitteena on, että tarha on valmiina joulukuun alkuun mennessä, ja se on silloin tarkastettu. Taloon tulee tilat pandoille sekä varasto niiden ravinnoksi käyttämälle bambulle.
Bambu tulee alkuvaiheessa Ranskasta, Hollannista ja Belgiasta. Pandojen ravinto tuodaan viileäkuljetuksina kostean varastoon ja sälytetään siten, että ravinnon vihreys säilyy.
Bambun kasvatus Suomessa on kokeiluvaiheessa. Ilmeistä on, että se jossain määrin onnistuu, mutta haasteita siinä on.
Opetellaan ja
sitoudutaan
Jättiläispandojen hoitaminen sinällään ei tietojen mukaan ole mitään tähtitiedettä. Hoitamiseen ja terveydentilan vaalimiseen pitää kuitenkin paneutua hyvin perusteellisesti.
Ähtäri Zoon markkinointi- ja viestintäpäällikkö Elina Viitanen sanoo, että pandojen hoidon ja terveyden hyväksi tehdään kaikki voitava. Meille tulevat pandat valikoituvat hyvissä ajoin ennen matkaa.
- Opettelemme ja sitoudumme niin, että pandoille tule mahdollisimman hyvä elämä. Meidän eläinlääkärimme ja heidän eläinlääkäri tekevät hyvää yhteistyötä. Pandoista otetaan monia laboratorionäytteitä, kuten veri-, vitsa- ja hormoninäytteet.
- Pandoja hoitavat henkilöt ovat alkuvaiheessa harjoittelujakson Kiinassa. Pandojen mukana tulee Kiinasta meille hoitaja tai hoitajia. He ovat täällä opastamassa meitä tietyn ajanjakson.
Elina Viitanen muistuttaa, että jättiläispandojen tiimoilta tapahtuvasta yhteistyöstä kiinnostuneille löytyy lisää tietoa osoitteesta www.pandaportaali.fi. – Käykää kurkistamassa portaaliin ja tulkaa mukaan työhön pandojen hyväksi, Elina Viitanen kiteyttää.