Koirien kalevalainen jäsenkorjaus tapahtuu pelkillä sormilla. Kipua ei koirille tuoteta.
Jäsenkorjaus sopii koirillekin
20.4.2017
Jäsenkorjaus sopii koirillekin
Tomi Olli
Kalevalainen jäsenkorjaus mielletään perinteisesti ihmisten hoitomuodoksi. Se sopii kuitenkin mainiosti myös koirille. Koirien jäsenkorjauksen suosio onkin noussut voimakkaasti omistajien ollessa tyytyväisiä lemmikkinsä saamaan apuun. Ihmisten ohella koiria kalevalaisella jäsenkorjauksella hoitava tamperelainen Saana Monthan päätti ottaa vastaan nelijalkaisia kulkijoita, koska monet hänen asiakkaistaan kertoivat koiransa vaivoista.
- Koiran hermojärjestelmä on hyvin samantapainen kuin ihmisen. Niille syntyy eri syistä lihaskireyden vuoksi kipuilevia hermopinteitä esimerkiksi selkärankaan. Myös loukkaantumisista voi tulla toispuoleisia ongelmia, jotka näkyvät esimerkiksi ontumisena tai selän kosketuksen aristamisena, Monthan sanoo.
Monthan painottaa, että koirille annettavassa hoidossa on aina mukana sen omistaja tai kasvattaja. Näin luodaan turvallisuutta hoidettavalle koiralle. On myös tärkeää selvittää huolella taustat sekä antaa koiran tutustua rauhassa hoitajaansa.
- Selvitän haastattelussa koiran sairaudet, loukkaantumiset, oireilut sekä diagnoosit. Seuraan myös koiran liikkumista, paikallaan istumista sekä makaamista. Havainnoin silloin mahdollisia virheasentoja sekä toispuolisia lihaskireyksiä.
- Kyselen samalla mahdollisista muutoksista perheessä, kodissa tai asuinpaikassa, sillä monet koirat reagoivat suuresti muutoksiin, Monthan kertoo.
Koiran ehdoilla
Varsinainen kalevalainen jäsenkorjaus on hidasta, rauhallista ja kevyttä, pelkkien sormien avulla tapahtuvaa lihasten pehmittämistä. Sen avulla verenkierto sekä kudosnestekierto vauhdittuvat, mikä helpottaa kehon omien paranemismekanismien käynnistymistä ja toimintaa.
- Lihaspehmityksen jälkeen tarkastan nivelet, nivelsiteet, luut ja selkärangan. Kipua ei tuoteta koiralle missään tapauksessa. Sitä ei myöskään pakoteta mihinkään.
- Pienikin kivun tuntemus näkyy koirassa. Ne ovat myös erinomaisia vaistoamaan, kuka haluaa auttaa niitä. Joskus koira haluaa lähteä jaloittelemaan kesken hoidon palatakseen pian takaisin. Tärkeintä on toimia niin, että eläin on hoitoon tyytyväinen, Monthan painottaa.
Hoitokerta kestää vaivasta riippuen 30 minuutista puoleentoista tuntiin. Monet koirat saavat apua jo yhdellä hoitokerralla. Toisinaan tarvitaan kuitenkin enemmän.
- Hoitokertojen tarve riippuu vaivasta. Tässä pätee sama mikä ihmistenkin suhteen, eli mitä kauemmin ongelma on ollut, sitä pidempään kestää ennenkuin keho palautuu.
Monthan opastaa hoidon aikana omistajaa/kasvattajaa näkemään koiran kehon puolieroja.
- Opetan heitä katsomaan kaartuuko koiran keho johonkin suuntaan, onko takapäässä toispuoleista
jäykkyyttä, onko eläimen pää vinossa tai ontuuko koira. Tällaiset merkit kertovat kehon lihasten
epätasapainosta.