Alkio puhujana.
Historia elää Laihialla
18.10.2017
Laihian Nuorisoseuran Teatteri Nuuka Orava esittää parhaillaan sadan vuoden takaista historiaa otsikolla "Unelmien kesä 1917". Ensi-ilta oli lauantaina 7.10.2017.
Näytelmän tapahtumat sijoittuvat pääosin Laihialle, mutta näköaloja avautuu Helsinkiin, Pietariin ja Amerikkaan saakka. Vuorovaikutus paikallistason ja valtakunnan poliittisen johdon välille syntyy Santeri Alkion kirjeistä, joita hän lähettää näytelmän päähenkilölle Tauno Jokirinnalle. Tauno on hänen ystävänsä jo lapsuudesta.
Paikallisten tapausten ohella näytelmä tuokin esiin Alkion merkittävän, mutta huonosti tunnetun roolin varhaisena itsenäisyyslinjan miehenä.
Kun eduskunta tsaarin kukistumisen jälkeen sai kokoontua, Alkio oli yllättäen Suomen politiikan eturivissä ja samalla oman poliittisen uransa huipulla. Hän oli eduskunnan varapuhemies, oman eduskuntaryhmänsä puheenjohtaja, perustuslakivaliokunnan jäsen. Ja ennenkaikkea, hän oli K.J.Ståhlbergin johtamassa komiteassa, jolla oli mitä tärkein tehtävä; muodostaa uusi suhde Suomen ja Venäjän välille ja laatia maalle hallitusmuoto.
Mittava hanke
Hanke on mittava, puherooleja on 26. Kuten jo nimi kertoo, liikkeelle lähdetään huhtikuun 1917 riemusta ja ihmetyksestä, kun vanha valta on kaatunut. Tsaari Nikolai II on kukistunut ja Suomea parikymmentä vuotta koetellut sortokausi on ohi.
Unelmien kesän on ohjannut tunnettu ja kokenut jurvalainen ohjaaja Kari Mäki ja teksti on laihialaisen historianharrastajan, Heikki Peltomäen kynästä.
Ei sotanäytelmä
Sadan vuoden takaisissa paikallisissa tapahtumissa on se erikoisuus, että juuri Laihian miehet olivat ensimmäisinä liikkeellä ase kädessä Hulmilla, kun Pohjanmaalla alkoi toiminta venäläisiä varuskuntia vastaan.
Unelmien kesä 1917 ei kuitenkaan ole varsinainen sotanäytelmä, sen painopiste on kesän ja syksyn tapahtumissa ja ajan ihmisten elämässä.
Itsenäisen Suomen syntyyn huipentunutta vuotta voi hyvin perustein pitää Suomen historian mielenkiintoisimpana.