Facebook -tempaus sai jättisuosion Pyörätuolilla Kouvolasta Tuuriin

28.5.2015

Jaana Kivimäki ja Satu Ikonen latasivat  noin vuosi sitten Facebookiin kuvan, jossa lupasivat kelata pyörätuolilla Kouvolaan kuuluvalta Myllykoskelta Kyläkauppaan, jos kuva saa 10 000 tykkäystä. Raja rikkoutui melkein saman tien: tykkäyksiä tuli seitsemässä tunnissa yli 20 000. Niinpä tempausta päätettiin ruveta suunnittelemaan. Hyvin pian on myös toteutuksen aika, sillä naiset lähtevät kelaamaan tiistaina 2.6. ja saapuvat Kyläkaupalle keskiviikkona 10.6.2015. Tempausta on kehitelty yhdessä Kyläkaupan kanssa ja sen nimeksi muotoutui tietenkin Miljoona Kelaus.

Jaana ja Satu ovat molemmat Kouvolasta. Kahden lapsen äiti Jaana alaraajahalvaantui onnettomuudessa 2004 ja nykyään hän on vammaisurheilija, lajinaan ratsastus. Hän on edustanut Suomea mm. Lontoon paralympialaisissa 2012 ja hänellä on myös useita EM- ja PM-mitaleita sekä useita sijoituksia kansainvälisissä kilpailuissa.  Satu on Jaanan henkilökohtainen avustaja. He ovat tunteneet toisensa toistakymmentä vuotta, sillä Satu on Jaanan serkun vaimo.

-Meille tämä tempaus oli täydellinen päähänpisto, kertoo Jaana Kivimäki. -Emme uskoneet sen saavan minkäänlaista huomiota, mutta vuorokaudessa tempaus sai mielettömässä mittakaavassa positiivista julkisuutta. Vammaisuus ja yleensäkin erilaisuus ja sen hyväksyminen nyky-yhteiskunnassa nousivat tempauksen tärkeiksi teemoiksi ja myös nämä asiat pistävät meidät liikkeelle, lisää Kivimäki.

 

Kelaten halki Suomen

Naisten reitti kulkee reittiä Myllykoski - Koria - Vierumäki - Padasjoki - Jämsä - Keuruu - Ähtäri - Tuuri ja matkaa kertyy kaiken kaikkiaan noin 350 km. Reittiin saattaa tulla pieniä muutoksia matkan varrella. Naisten matkaa ovat mahdollistamassa Kyläkaupan lisäksi Ravintola Vanha-Viiala, Lahden Moottoripyörämuseo, Kouvolan Rengasteam, Punnitse & Säästä Lohja, Veho ja Hieroja Tarja Miettunen.

Jaanan ja Sadun matkaa voi tulla kannustamaan matkan varrelle. Jaanan ja Satun kelauksen edistymistä voi seurata myös tapahtuman Facebook-sivuilla.

 

Esitimme Jaanalle muutamia kysymyksiä tulevasta haasteesta.

Miksi kohteeksi valikoitui juuri Kyläkauppa?

-Kyläkauppa tuli esille ihan yhtä sattumalta kuin koko ajatuskin. Puhuimme Kyläkaupasta ja siitä, ettei kumpikaan meistä ollut koskaan käynyt siellä ja oli siis vain päähänpisto, että juuri se valittiin.

 

 Miten valmistaudutte noin pitkään kelaukseen?

-Itse olen ollut pyörätuolissa jo kymmenisen vuotta ja urheillut myös sen koko ajan, lähinnä siis käyttänyt liikkumiseen vain käsiäni. Minulle valmistautuminen ei siis ole niin vaikeaa kuin Satulle, jolla kädet ja pyörätuoli eivät ole se normaali "työkalu" millä liikutaan. Olemme jo kuitenkin vuosi sitten jo aloittaneet yhteiset kelauslenkit.

 

Mitä matkalla täytyy huomioida?

-Liikkuminen tien vierustoilla on riskialtista, pyörätuolissa ollaan melko matalalla ja meitä ei huomata niin kuin käveleviä tai pyöräilijöitä. Kaikilla teillä pyörätuolilla liikkuminen ei myöskään ole sallittua, joten osan matkasta joudumme kiertämään hiekkateiltä. Niillä kelaaminen on hitaampaa, siksi käytössä myös etunokkapyörä, joka nostaa pyörätuolin eturenkaat ilmaan ja tekee kelauksesta kevyempää. Lisäksi joillain kielletyillä teillä ei ole kiertotiemahdollisuutta, joten joudumme siirtymään muutamia pätkiä autolla. Takanamme on oltava jatkuvasti huomioauto, koska tempaus on julkinen eikä vain meidän keskenämme tekemä kelauslenkki. Huomioauto toimii myös huoltoautona, jossa mukana kulkevat eväät, juomat, vaihtovaatteet, varatuoli ja varavarusteita pyörätuoliin.

 

Mitä haluatte tempauksella kertoa tai tuoda suuren yleisön tietoisuuteen?

-Tämän kelaustempauksen ja oman urheilumenestykseni kautta tavoitteinani on edistää vammaisten ja vammaisurheilun asemaa ja nostaa niiden arvostusta niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Alaraajani eivät toimi eivätkä tunne, tasapainoni on olematon ja muutenkin vammautumiseni on muuttanut kehoani. Silti pidän omasta minästäni ja  kehostani ja haluan huolehtia itsestäni niin naisena kuin normaalina ihmisenä. Haluan pukeutua kuten muutkin ja haluan näyttää hyvältä, vaikka pyörätuolissa istunkin :) Toivon että esimerkkini antaa voimia kaikille muillekin erilaisille.

Uskon, että tämän kelaustempauksen ja sen tuoman julkisuuden avulla voin vaikuttaa myös yleisemmin vammaisten sosiaaliseen asemaan, toimien tsemppiä antavana esimerkkinä muille vammaisille sekä luoden vammaisuudelle uudenlaista kuvaa. Mitä enemmän vammaisuus on esillä mm. valtamediassa, sitä tutummaksi aihepiiri tulee koko kansalle. Tämän kautta haluan laittaa korteni kekoon erilaisuutta hyväksyvän ja tasa-arvoisempia mahdollisuuksia tarjoavan yhteiskunnan puolesta. Tämä on minulle sydämen asia, sillä tiedän varsin hyvin kuinka vaikeaa voi olla otteen saaminen omasta uudenlaisesta elämästä vammautumisen jälkeen. Lisäksi muiden ihmisten ajattelutapa ei aina ole kohdillaan ja toivoisin tällä tempauksella saavani edes muutaman ihmisen silmät aukenemaan ja heidät ajattelemaan toisin.

« Takaisin