Turha kiihdyttäminen liikennevalojen välillä kuluttaa polttoainetta. Kuva: Liikenneturva/Nina Mönkkönen.
Ennakoiva ajaja säästää polttoainetta
12.4.2023
Taloudellinen, turvallinen ja ennakoiva ajo kulkevat käsikädessä. Jos ajat ennakoivasti, ajat samalla myös taloudellisesti ja turvallisesti. Liikenneturva suosittelee rauhallista ajotapaa, joka antaa aikaa muun liikenteen havainnointiin ja jonka avulla säästää myös euroja.
Taloudellinen ajaminen on sujuvaa ja tehokasta ajamista. Jos liikennetilanne sallii, kannattaa ylläpitää tasaista nopeutta ja välttää pysähtymisiä. Turha kiihdyttäminen esimerkiksi liikennevalojen välillä kuluttaa polttoainetta enemmän eikä juurikaan nopeuta matkantekoa. Koko matkan keskinopeus on yleensä suurempi, kun ajaa rauhallisesti.
Moni meistä tietää, miten tutuilla reiteillä liikennevalojen rytmit toimivat. Jos tiedät, että valot ovat punaisella, on turhaa kiihdyttää niihin. Jos ajat rauhallisesti, valot ehtivät vaihtua vihreiksi ja pääset jatkamaan matkaa ilman turhaa pysähdystä.
Turvavälit mahdollistavat havainnoinnin
Jos ajat edessä olevan puskurissa kiinni, et pysty ennakoimaan tulevia tilanteita. Näet vain edellä ajavan takavalot. Silloin joudut polkaisemaan jarrua jo pienestäkin jarruvalojen välähdyksestä. Liian lähellä ajaminen tekee ennakoinnista lähes mahdotonta.
– Riittävän turvavälin avulla useasti riittää vain jalan höllentäminen kaasupolkimelta, joka on huomattavasti taloudellisempaa kuin jatkuva kaasu-jarru-kaasu-jarru-pumppailu, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.
Viestiminen on välittämistä
Laita vilkku päälle ajoissa, kun lähestyt risteystä ja olet kääntymässä. Näin risteykseen toisesta suunnasta tulevat tietävät sinun kääntyvän, jolloin he voivat jatkaa matkaa pysähtymättä. Vilkun käyttö sujuvoittaa liikennettä yleisesti.
Kun lähestyt autolla suojatietä, hidasta ajoissa ja viesti esimerkiksi käden heilautuksella jalankulkijalle, että suojatien ylitys on hänelle turvallinen. Näin jalankulkija ehtii suojatien yli ennen kuin sinun tarvitsee pysähtyä ja pääset jatkamaan matkaasi ilman turhia jarrutuksia ja kaasutuksia.
– Moni kritisoi moikkaamisen olevan turhaa, koska lain mukaan toimimisesta ei pitäisi kiittää. Mutta käden heilautus on hyvä ajatella myös kuittauksena, että ”minä näen sinut ja huomaan, että sinä näet minut”, tarkentaa Savolainen. – Kaikki liikenteessä tapahtuva viestintä helpottaa omaa ja muiden matkantekoa, Savolainen neuvoo.