Virpi Kanth toivoo diabetesta sairastavien runsasta mukaan tuloa diabetesyhdistysten toimintaan.

Virpi Kanth toivoo diabetesta sairastavien runsasta mukaan tuloa diabetesyhdistysten toimintaan.

Diabetes aiheuttaa haasteita, mutta sen kanssa oppii elämään

2.2.2022


Etelä-Pohjanmaan Diabetes ry:n puheenjohtaja Virpi Kanth:

Diabetes aiheuttaa haasteita, mutta sen kanssa oppii elämään

Taisto Järvinen

Diabetes on energia-aineenvaihdunnan häiriö, joka ilmenee kohonneena plasman glukoosipitoisuutena eli korkeana verensokerina. Tyypin 1 diabetes johtuu insuliinia tuottavien beetasolujen tuhoutumisesta sisäsyntyisen tulehduksen eli autoimmuunitulehduksen seurauksena. Tyypin 2 diabeteksen syynä on insuliinin vaikutuksen heikentyminen (insuliiniresistenssi) tai insuliinierityksen häiriintyminen tai molemmat syyt.

Suomessa on lähes 500 000 diabetesta sairastavaa henkilöä. Tyypin 1 diabeetikoita on noin 53 000 ja tyypin 2 diabetes on noin 400 000 henkilöllä.  Lisäksi tyypin 2 diabetesta sairastaa tietämättään noin 400 000 henkilöä.

Etelä-Pohjanmaan Diabetes ry:n puheenjohtaja, ähtäriläinen Virpi Kanth sanoo, että tyypin 1 diabeteksen aiheuttajaa ei tarkasti tiedetä ja ainoa hoito on insuliini pistoksina tai insuliinipumpulla annosteltuna. Tyypin 2 diabetes sairastumisriskiä lisäävät sukurasite, ylipaino, epäterveellinen syöminen, vähäinen liikkuminen, pitkäkestoinen stressi, unihäiriöt ja masennus. Tyypin 2 diabetes alamuotoja on useita.

- Diabetes ei ole tämän päivän sairaus, vaan se tunnetaan sairautena jo antiikin Kreikan ajoilta. Diabeteksen hoidossa käytettävä insuliini sen sijaan on uudempi, se täytti hiljattain 100 vuotta.

Vapaaehtoistyön voimaa

Diabetesta sairastavien järjestäytymisaste alhainen, valtakunnallisesti noin 11 prosenttia. Etelä-Pohjanmaan Diabetes ry:n alueella ollaan lukemassa 11,4 prosenttia. Kuntakohtaisesti järjestäytyminen vaihtelee 31,3 ja 5,9 väillä.

- Diabetesliitto ja paikalliset yhdistykset eivät saa suoraa tietoa siitä, ketkä ovat sairastuneet tai sairastavat diabetesta. Kaikki laskelmat perustuvat Kelan lääkekorvaustilastoihin. Yleinen käsitys on, että tieto sairastumisesta tavoittaa diabetesyhdistyksen ja Diabetesliiton. Jäsenrekisterin ylläpito on Diabetesliitolla, siksi jäsenmaksun lasku tulee liitolta. Etelä-Pohjanmaan Diabetes ry:n jäsenmaksu on 16 euroa, josta yhdistykselle tilitetään 7 euroa.

- Diabetesliitto tekee valtakunnan tasolla diabeetikoiden edunvalvontaa. Diabetesliitto on paikallisyhdistykset kokoava taho, ja meillä noin sadalla paikallisyhdistyksellä on säännöllisesti useita yhteisiä tapaamisia muiden yhdistysten ja liiton kanssa. Teemme tiivistä yhteistyötä koko maan diabeetikoiden eduksi.

- Lähes kaikki paikallisyhdistykset toimivat vapaaehtoistyön voimin. Etelä-Pohjanmaan Diabetes ry toimii täysin vapaaehtoistyöllä, ja sen toimialue on lähes koko maakunta. Yhdistyksessä on jäseniä maakunnan jokaisessa kunnassa, sekä ympäri Suomea ja ulkomaita myöten, Virpi Kanth kiteyttää.

Etelä-Pohjanmaan Diabetes ry vetoaa kaikkiin diabeetikoihin ja heidän läheisiinsä kehottamalla liittymään jäseniksi. Samalla pääsee vaikuttamaan itseä koskettaviin asioihin. Jäsenmäärän voimakas kasvaminen mahdollistaisi yhdistyksen oman työntekijän palkkaamisen sekä entistä paremman edunvalvonnan tulevalla hyvinvointialueella.

Vertaistuki voimavarana

Virpi Kanth tuntee diabeteksen omakohtaisesti, ja järjestötoiminnassa hän on ollut mukana pitkään.

- Itse olen sairastanut diabetesta runsaat 30 vuotta. Jäseneksi liityin pian sairastumisen jälkeen. Diabetesyhteisössä olen toiminut lähes koko 30 vuoden ajan.

- Olen tavannut paljon diabeetikoita ja heidän läheisiään. Kokemuksesta voin sanoa, että vertaistuki sairastuneiden kesken on hyvin tärkeää jo arjessa jaksamisen näkökulmasta. Sairauden kanssa ei kannata jäädä kovin pitkien itsepohdintojen keskelle, vaan on hyvä tulla tapaamaan toisia samassa tilanteessa olevia henkilöitä, Virpi Kanth evästää.

Lisää tietoa Etelä-Pohjanmaan Diabetes ry:n kotisivuilta sekä yhdistyksen face sivuilta.

« Takaisin