Bambu sietää lunta ja pakkasta.
Bambu kasvaa Ähtärissä
19.12.2019
ProAgria Etelä-Pohjanmaan toteuttamassa Bambua pandalle -hankkeessa vuosina 2016-2019 oli tavoitteena selvittää bambun kasvatuksen mahdollisuuksia Ähtärissä ja lähialueella pandojen rehuksi sekä kotipuutarhan ikivihreäksi koristekasviksi. Pandojen suosimat vuoribambulajit ovat matalia, puolesta metristä kolmeen metriin. Bambujen tuotannollinen kasvatus on pitkäjänteistä toimintaa. Monivuotiset bambut istutetaan taimista ja pari ensimmäistä vuotta bambu kasvattaa juuristoaan. Bambua lisätään kasvullisesti jakamalla. Bambuja on kasvutavaltaan kahta erilaista. Bambua pandalle-hankkeessa testattiin molempia lajeja. Hankkeen kolmen talven kokemusten mukaan matalat mätästävät lajit (Fargesiat) ovat parhaiten talven kestäviä. Fargesiat kasvavat noin 1-2 metrin korkean mätästävän kasvuston. Maavarsia tekevät lajit (Phyllostachykset, Pseudosasat) tuottavat satoa huomattavasti mätästäviä lajeja nopeammin ja enemmän, mutta niiden talvenkesto on hieman Fargesioita heikompi. Phyllostachykset kasvavat noin 2-3 metrin korkuisiksi. Kasvupaikaksi soveltuu parhaiten rinne, jossa on karkea, vettä hyvin läpäisevä ja mahdollisimman routimaton pohjamaa. Talveksi bambun juuristo suojataa paksulla katteella sekä lehvästö lumella tai huopamaisella pakkaspeitteellä tai harsolla. Pikku-pandoille maistuu parhaiten Fargesia lajin bambut ja Phyllostachys bissettii ja Pseudosasa japonica -bambut ovat isopandojen herkkua.
Pandat asuvat korkealla vuoristossa, jossa on talvisin pakkasta ja lunta. Pandojen suosimat bambulajit kestävät pakkasta 22 -26 asteeseen (jopa -28). Suurimmat erot Aasian vuoriston ja eteläpohjalaisissa olosuhteissa ovat ilman kosteus ja lumen määrä. Ilman lumisuojaa bambun juuristo ja lehvästöt saattavat talvella paleltua tai kuivaa. Paksulumisina talvina matalakasvuisten bambujen kasvatus on kohtuullisen helppoa. Bambun kasvatuksen suurimmat haasteet ovat lumettomat pakkastalvet sekä kevättalven ja kevään kuivattavat tuulet. Paksu lumisina talvina kestävimmät bambulajit pärjäävät hyvin ja lumettomana pakkastalvena bambujen maanpäällinen osa paleltuu, mutta versoo keväällä uudestaan, mikäli juuristo on suojattu pakkaselta.
Erilaisia bambulajeja on kaikkiaan tuhatkunta. Bambua pandalle hankkeessa testattiin yli 20 pakkasenkestävintä ja pandan rehustukseen soveltuvaa lajia. Kolmen talven koekasvatuksen jälkeen kasvatukseen on valikoitunut kymmenkunta pakkasenkestävintä ja/tai pandoille maistuvaa lajia. Hankkeessa on löydetty bambulle soveltuvat viljely- /talvisuojaustavat niin kotipuutarhaan kuin bamburehuntuotantoon. Hankkeessa on ollut mukana yli viisikymmentä bambun koekasvattajaa Ähtäristä ja lähialueelta. Hanke on ollut avoin kaikille bambun kasvatuksesta kiinnostuneille.
Bambua pandalle –hanke oli nelivuotinen (2016-2019) Leader-hanke, jonka rahoitti Kuusiokuntien kehittämisyhdistys Kuudestaan ry. Hankkeen toteutti ProAgria Etelä-Pohjanmaa.