Muuramen kirkko on rakennettu vuosina 1926–929. Pylväikössä antiikin vaikutteita Italiasta.
Alvar Aallon syntymästä 120 vuotta
22.2.2018
Kuortaneella syntynyt arkkitehti Alvar Aalto (3.2.1898) perusti Jyväskylään vuonna 1923 oman arkkitehtuuritoimiston. Hän suunnitteli 1920-luvulla mm. Jyväskylän Työväentalon ja Muuramen kirkon, johon hän otti Italiasta vaikutteita. Turun kaudella hän loi funktionalismin klassikkonsa kuten Turun Sanomain toimitalon, Paimion parantolan ja Viipurin kirjaston, jotka rakennettiin 1930-luvulla.
Suojeluskunta ja Lotta Svärd -museona toimiva entinen Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin talo on yksi Alvar Aallon nuoruuden läpimurtotöistä, joka valmistui v. 1926. Sitä ennen hän suunnitteli mm. Alajärven nuorisoseurantalon (rakennettu 1920), joka on toiminut suojeluskuntatalonakin. Myös Jyväskylän suojeluskuntatalo vuodelta 1929 on hänen käsialaansa. Villa Väinölä valmistui Alvarin veljen maanmittausinsinööri Väinö Aallon kodiksi Alajärven keskustaan vuonna 1926. Sen yläkertaan johtavaa portaikkoa koristavat antiikin henkiset joonialaispylväät. Aallon piirtämä Alajärven kunnansairaala valmistui 1928. Ennen kaikkea puu oli Aallolle korvaamaton materiaali hänen pyrkiessään ihmisen ja luonnon harmoniaan. Aalto toteutti puusta myös orgaanista muotokieltä eli vapaita muotoja, joista esimerkkejä ovat Viipurin kirjaston luentosalin poimuilevassa katto ja vuodelta 1938 paviljonki Lapualle, joka oli kuin suurennettu Savoy-maljakko.
Klassismin tyylisuunnassa on eurooppalaista kulttuuriperintöä italialaisine vaikutteineen ja funktionalismissa jopa amerikkalaista demokratian ideaa. Hänen suunnittelemia rakennuksia on Euroopassa ja Yhdysvalloissa, joten hän sivalsi voimakkaan jälkensä kansainväliseen arkkitehtuuriin. Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskuksen arkkitehtikilpailut järjestettiin 1950-luvulla. Suomessa pyrittiin 1960-luvulla luomaan kaupunkeihin suurempia ja yhtenäisempiä kokonaisuuksia, joihin kuului tyypillisesti kaupungintalo, kirjasto, teatteri ja muita julkisia rakennuksia ja Seinäjoella myös Lakeuden risti -kirkko. Alvar Aallon kaupunkirakentamisen ihanne juontaa juurensa antiikista ja keskiajalta. Sen mukaan kaupunkikeskus koostuu ennen kaikkea julkisista paikoista sekä toreista ja puistoista, joissa kansalaiset pystyivät kokoontumaan. Kaupungin julkisten rakennusten muodostaman keskustan erottaminen yksityisestä ja kaupallisesta keskustasta toteutui ensin Seinäjoella (1958–1988), myöhemmin Rovaniemellä (1962–1988) ja Jyväskylässä (1964–1982).