Liike on lääke niin nuorten aktiiviurheilijoiden kuin ikääntyvien hyvinvoinnissa. Kuvassa Alavuden Lääkintävoimistelun fysioterapeutti Johannes Mäkelä ohjaa nuorta urheilijaa monipuoliseen harjoitteluun.
Alavuden Lääkintävoimistelu palvelee kaikissa elämänvaiheissa
16.10.2024
Liike on lääke niin nuorten aktiiviurheilijoiden kuin ikääntyvien hyvinvoinnissa
Nykypäivänä fysioterapiassa korostetaan aktiivisuuden ja toiminnallisuuden merkitystä. - Fysioterapian avulla voidaan tukea ja ylläpitää toimintakykyä kaikissa ikä- ja toimintaryhmissä, niin nuorissa aktiiviurheilijoissa kuin ikääntyvässä väestössä, kertoo fysioterapeutti ja yrittäjä Johannes Mäkelä Alavuden ja Ähtärin Lääkintävoimistelusta. Näiden kahden ryhmän välillä on selkeitä eroja, mutta yhteinen nimittäjä on liikkeen ja toiminnallisen harjoittelun rooli. Olipa kyse sitten urheiluvammojen ennaltaehkäisystä tai ikääntymisen tuomien haasteiden lievittämisestä, keskiössä on liike.
Aktiiviurheilijoiden kohdalla avainasemassa ennaltaehkäisy
Fyysisesti vaativissa lajeissa keho joutuu jatkuvasti koville, ja vammojen riski kasvaa, jos keho ei ole riittävästi valmistautunut vaadittavaan suoritukseen. Tässä kohtaa fysioterapia tulee mukaan kuvaan ennaltaehkäisyn ja suorituskyvyn tukemisen kautta.
– Moni urheilija, erityisesti nuori, keskittyy usein vain lajinomaiseen harjoitteluun, jolloin tiettyjen lihasryhmien tai liikemallien vahvistaminen jää vähemmälle huomiolle, kertoo Johannes Mäkelä. -Fysioterapiassa nuoria ohjataan monipuolisempaan harjoitteluun ja korostetaan kehon tasapainoista kuormitusta, jotta vammat voidaan välttää, hän lisää. Fysioterapeutti ohjaa tukemaan lajikohtaista suorituskykyä ja antaa keinoja vähentää vammariskiä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi harjoituksia tukilihasten vahvistamiseksi sekä liikkuvuuden ja kehonhallinnan parantamiseksi.
Liike tuo ikääntyville lisää toimintakykyä
Ikääntyvien fysioterapia painottuu enemmän toiminnallisuuden ylläpitämiseen ja arkielämässä selviytymiseen. Ikääntyessä lihasvoima ja liikkuvuus heikentyvät, mikä altistaa esimerkiksi kaatumisille ja vähentää itsenäisyyttä. Fysioterapian avulla voidaan kuitenkin hidastaa toimintakyvyn heikkenemistä ja tukea aktiivista elämäntapaa.
– Moni ajattelee, että ikääntyessä pitäisi liikkua vähemmän, mutta tosiasiassa säännöllinen, oikein mitoitettu liikunta ja fysioterapeutin ohjaus ovat avainasemassa toimintakyvyn säilyttämisessä, Mäkelä toteaa. -Fysioterapiassa keskitytään harjoitteisiin, jotka tukevat tasapainoa, lihasvoimaa ja nivelten liikkuvuutta, ja samalla varmistetaan, että liikkeet ovat turvallisia ja mielekkäitä, hän lisää. Ikääntyvien säännöllinen liikunta voi sisältää esimerkiksi kävelyä, tasapainoharjoituksia ja lihaskuntoa vahvistavaa jumppaa. Pienilläkin muutoksilla voidaan vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun ja arjen aktiivisuuteen.
Yksilöllinen ohjaus avainroolissa
Sekä kuntoutuksessa että ennaltaehkäisyssä korostuu aina yksilöllinen lähestymistapa. Fysioterapeutit ottavat huomioon asiakkaan taustan, tarpeet ja tavoitteet. Eri-ikäisillä haasteet ovat erilaisia, mutta fysioterapia tähtää aina aktiivisen ja terveellisen elämän tukemiseen ja ratkaisevaa on liike. -Liike on lääke ja fysioterapia varmistaa, että sitä nautitaan oikeassa muodossa, summaa Mäkelä.
Alavuden Lääkintävoimistelu Oy on tuottanut fysioterapiaa Alavudella jo vuodesta 1981 ja Ähtärin toimipiste on avattu vuonna 2011. Kaikki työntekijät ovat koulutukseltaan fysioterapeutteja, lisäksi koulutustaustoina on esimerkiksi urheiluhierojan koulutusta, lymfaterapiaa sekä urheilufysioterapiaa. Erikoisosaamista on monenlaista: hyvänlaatuisen asentohuimauksen hoito, akupunktio, MDT -McKenzie -terapia ja LPG –hoidot kuuluvat myös palveluvalikoimaan.
-Meille voit varata ajan helposti nettiajanvarauksen kautta ja hoitoon voi hakeutua myös ilman lääkärin lähetettä, muistuttaa Johannes Mäkelä. -Koulutettu henkilökuntamme on mielellään apuna aktiiviseen elämäntapaan ohjaamisessa, ihan kaikissa elämänvaiheissa.
www.laakintavoimistelu.fi