Vastaanotto Alavudella on ollut hyvin myönteinen asukkaiden, luottamushenkilöiden ja viraston henkilöstön keskuudessa, Liisa Heinämäki sanoo. Pöydällä oleva kukka-asetelma on kaupungin henkilökuntaan kuuluvan Sanna Karhun käsialaa.

Vastaanotto Alavudella on ollut hyvin myönteinen asukkaiden, luottamushenkilöiden ja viraston henkilöstön keskuudessa, Liisa Heinämäki sanoo. Pöydällä oleva kukka-asetelma on kaupungin henkilökuntaan kuuluvan Sanna Karhun käsialaa.

Kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki: Alavudella on paljon hyvää, moni ei kaikkea edes huomaa

12.12.2019

Taisto Järvinen

Alavuden uusi kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki tuntee kotikaupunkinsa melko hyvin jo entuudestaan. Vielä aikaisempaa tutummaksi Alavus on tullut syksyn aikana, jolloin joulukuun alussa kaupunginjohtaja virkapöydän ääressä työt aloittanut Liisa Heinämäki (KT, YTT) sai noin kahden kuukauden aikana tutustua kotikaupungin arjen toimintaan, asukkaisiin ja yrityselämään.

- Alavudella on paljon hyvää. Tämän tyyppistä viestiä olen saanut jokaiselta suunnalta. Yllättävää on se, että kaikki eivät edes tiedä kaikkia Alavuden vahvuuksia. Ehkä eniten hyvää viestiä on tullut kaupungin hyvistä harrastus- ja vapaa-ajanvietto mahdollisuuksista.

- Meillä on hyvät olosuhteet tilat moniin kulttuuri- ja liikuntaharrastuksiin. Alavuden luonto ja ulkoilureitit sekä uimahalli, jäähalli ja liikuntasalit ovat kaikkien käytettävissä. Kulttuurin sektorilla on monia mahdollisuuksia, kuten kansalaispiston laaja kurssitarjonta, musiikkiopisto ja kuvataiteen harrastusmahdollisuudet. Kaupungin väestömäärään suhteutettuna mahdollisuudet harrastaa ovat jopa poikkeuksellisen hyvät, Liisa Heinämäki sanoo.

Alavuden vahvuuksiin kuuluu myös, että liikenneväylät, ihmisten liikkuminen ja elinkeinoelämä nivoutuvat yhteen. Hyvää on myös se, että asioita ja hankkeita katsotaan laaja-alaisesti ja yhteisen edun näkökulmasta.

Monipuolinen yrityspohja

Yrittäjyydessä ollaan Alavudella etujoukoissa aitopohjalaiseen tyyliin. Liisa Heinämäki sanoo kotikaupunkinsa yrityspohjan olevan laaja-alainen. Kaupungin strategia on edelleen ”Yrittäjä on ykkönen”-slogan.

- Yrittäjyys on hyvin monipuolista. Kaupanala on vahva ja työllistää runsaasti alavutelaisia ja naapureita. Meillä on merkittäviä rakennusteollisuuden toimijoita, ja ne työllistävät useita satoja ihmisiä.

- Maataloustuotanto sivuelinkeinoineen on Alavudella iso työllistäjä. Se vain jää monilta huomioimatta. Alavuden maatalouden kokonaistulot ovat sijalla 27. koko maan maataloudentuoton vertailussa.

- Hyvä on, että meillä on monia hyvin vahvoja yrityksiä, ja paikkakunnan yrittäjyys on rakentunut monen tukijalan varaan. Alavudella on myös runsaasti pienyrittäjyyttä, joka tukee osaltaan isompien toimintaa.

Haasteita on, ja pitää olla

Palvelut ja rakenteet ovat Alavudella pääosin kunnossa. Koulut ja päiväkodit on päivitetty ajan tasalle, ja kunnossapitämisen ajatusmalli on Alavudella edelleen voimassa. Kevyenliikenteen väylät ovat lähiaikoina työn alle tulevaa Töysä-Hakomäki -osuutta lukuun ottamatta kunnossa.

- Vaikka palvelujen ja rakenteiden suhteen ollaan hyvällä tiellä, niin jotain haasteita meillä on. Tekemätöntä työtä pitää olla, jotta ei vaivuta liiallisen tyytyväisyyteen. Varsinaisia pommeja ei ole näköpiirissä, mutta kaupungintalo vaatii päätöksiä, ja sen suhteen pitää jotain tehdä. Toimenpiteet kaupungintalon kohdalla selviävät aikanaan.

- Kaikilla pienillä ja keskisuurilla paikkakunnilla on haasteita väkiluvun ja verotulojen kertymän suhteen. Alavudella pyrimme elämään tarkan talouden aikaa, ja selviämään haasteista hyvän yhteishengen ja yhteistyön voimin.

 

Kävellen halki Alavuden

Kaupunginjohtaja Liisa Heinämäellä ei ole tarkoitus järjestää tulokahvituksia tai mitään muutakaan ”pönötystilaisuutta”. Hänen suunnitelmissa on ensi keväälle ajoittuva Alavuden halkikävely reitillä Hakojärvi - Töysä - Tuuri - Alavuden keskustaajama - Alavuden asema. Reitti kulkee koko matkan kevyenliikenteen väylillä. Kokonaispituus on 22 kilometriä. Jokaisella taajamassa on kahvitarjoilu.

- Kaikki ovat tervetulleita mukaan Alavuden halkikävelyyn. Kävellä voi koko matkan, tai jonkin noin seitsemän kilometrin taajaman väleistä. Yhtä hyvin voi kävellä vaikka sata metriä tai voi tulla kyseisiin kohteisiin viettämään kahvihetken.

- Toiveissa on saada kylätoimijat mukaan Alavuden halkikävelyyn. Toive on myös, että teemme liikuntasuositusten mukaista kevyttä liikuntaa kukin kuntonsa ja halunsa mukaisesti, evästää Liisa Heinämäki. Hänelle tärkeä liikuntaharrastus on kävely vuorilla reppu selässä. Kohteina on ollut mm. Alpit ja Dolomiitit.

« Takaisin