Saarte Kostöökogun toiminnanjohtaja Terje Aus (vas.) ja Aisaparin toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää irrottelivat bändileiriyhteistyön sopimuksen allekirjoituksen jälkeen.
Aisapari kansainvälistyy rytmikkäästi
28.12.2017
Aisapari kansainvälistyy rytmikkäästi
Tomi Olli
Suomalaiset Leader-ryhmät Aisapari ja Mansikka sekä virolainen Saarte Kostöökogu ovat allekirjoittaneet sopimuksen nuorille suunnattujen bändileirien järjestämisestä vuosina 2018-2020. Aisapari hallinnoi omalla alueellaan tehtävää ”The FinEst Band Camp” –hanketta. Mukana nuorten leirihankkeen toteuttamisessa on Järvilakeuden kansalaisopisto. Hankkeessa järjestetään kaikkiaan viisi nuorten bändileiriä. Ensimmäinen niistä on Saarenmaalla 19.-22. huhtikuuta. Leirille mahtuu mukaan parisenkymmentä 10-15-vuotiasta nuorta. Myös aloittelijat ja uudet harrastajat ovat tervetulleita. Nuorten soittajien lisäksi Aisaparin alueelta lähtee leirille mukaan paikallisia musiikinopettajia.
- Ensi syksynä leiri järjestetään Suonenjoella ja vuoden 2019 syksyllä Aisaparin alueella. Myöhemmin on vielä virtuaalileiri, johon kaikki yhteistyökumppanit osallistuvat. Päätösleiri pidetään Virossa vuonna 2020, kertoo Aisaparin kehittämissuunnittelija Päivi Kultalahti.
Kultalahden mukaan Viron Saarenmaalla toimiva Leader-ryhmä on kehittänyt vahvasti alueensa bändileiritoimintaa, ja haluaa jakaa osaamista suomalaisten kumppanien kanssa.
- Tavoitteena on hyvien käytäntöjen vaihtaminen, kansainvälistyminen, verkostoituminen ja yhteistyö myös hankkeen jälkeen. Leiristä saa lisätietoa Jari Rannajärveltä Järvilakeuden kansalaisopistosta.
Jalat mullassa, tuntosarvet maailmalla
Kansainvälistyminen ja kansainvälisyys ovat osa Leader-toimintaa. Aisapari vastaa kansainvälistymisen haasteeseen käynnistämällä hankkeen, joka on saanut nimekseen ”Jalat mullassa, tuntosarvet maailmalla”. Hankkeen vetäjänä aloittaa tammikuun alussa Susanna Mäki-Oversteyns Lapualta.
- Hanke tukee osaltaan tavoitetta kehittää seudun ja kylien viihtyisyyttä, yhteisöllisyyttä sekä auttaa uusia asukkaita kotoutumisessa. Alueen yrittäjät ovat myös ilmaisseet tarpeensa ja kiinnostuksensa kansainväliseen yhteistyöhön. Hankkeen tavoitteena on tukea myös heitä kansainvälisten suhteiden luomisessa ja uusien ideoiden hakemisessa, Kultalahti kertoo.
Hanketta toteutetaan järjestämällä tapahtumia ja tilaisuuksia sekä osallistumalla muiden järjestämiin tilaisuuksiin. Aisaparin alueella järjestetään muun muassa aktivointi-iltoja, infotilaisuuksia, seminaareja, kontaktipäiviä sekä opinto- ja vierailumatkoja, jotka on tarkoitettu sekä yhteisöille että yrityksille.
- Alueen toimijoiden osallistuminen on tärkeää, sillä se lisää ymmärrystä kansainvälisen yhteistyön merkityksestä ja sitouttaa toimijoita yhteistyöhön.
- Vierailujen aikana toimijoilla on mahdollisuus valmistella hankeideoita omista lähtökohdistaan. Vastuuttaminen vahvistaa osallisuutta ja motivoi aitoon yhteistyöhön kumppanimaiden toimijoiden kanssa, Kultalahti sanoo.