Tuki- ja liikuntaelinkuntoutuskurssin osanottajat valmiina lihaskuntoharjoitukseen. Henkilöt kasvomaskien takana vasemmalta fysioterapeutit Leena Sillanpää ja Maria Sipilä sekä palveluvastaava Riitta Rajalahti.
Ähtärissä tarjolla monipuolinen kuntoutuspalvelujen kattaus
3.6.2021
Kuntoutuskeskus Otsonlinna hyvän elämänlaadun asialla
Taisto Järvinen
Aikaisemmin Ähtärin Veljeskotina tunnetun Kuusiolinna Terveys Kuntoutuskeskus Otsonlinnan palvelut on rakennettu sisältämään monia kuntoutuspalveluja. Tarjolla on kuntoutuspalvelut sotiemme veteraaneille, alueen neurologisille-, ortopedisille- ja geriatrisille potilaille sekä Kelan kautta kuntoutukseen tuleville asiakkaille.
Veteraaniväestön kuntoutus on Ähtärin Veljeskodissa käynnistynyt vuonna 1991. Sotainvalidien ja -veteraanien sekä heidän puolisoiden, leskien, Lottien ja pikku Lottien kuntoutus jatkuu.
Viime elokuussa valmistuneen rakennussaneerauksen jälkeen Kuntoutuskeskus Otsonlinnan tarjottimelle on tullut useita Kelan kuntoutuspalveluja, kuten tuki- ja liikuntaelinkuntoutuskurssit, ikäihmisten kuntoutuskurssit, omaishoitajien parikurssit ja diabeteskurssit. Lisäksi tarjotaan yksilökuntoutusta neurologisille asiakkaille.
Palveluvastaava Riitta Rajalahti sanoo, että tuki- ja liikuntaelisairauksien ja ikäihmisten kuntoutuskursseille voivat hakeutua Kelan keskisen vakuutuspiirin, 51 pitäjän, asukkaat valtaosaltaan Etelä-Pohjanmaan kunnista sekä Pirkanmaalta ja Hämeestä.
- Tähän mennessä saatujen kokemusten mukaan suosituimpia ovat olleet omaishoitajien parikurssit. Tämän kesän ja syksyn aikana on alkamassa useita kursseja. Kelan kurssihaku on jatkuvasti avoinna, ja kaikille kursseille voi hakeutua. Kurssit ovat maksuttomia, ja asiakas voi saada Kelan kuntoutusrahaa.
- Kuntoutuskeskus Otsonlinnassa on 13 ympärivuotista asiakaspaikkaa. Lisäksi on avokuntoutuspaikkoja. Olemme pieni rauhallisen miljöön tarjoava yksikkö, jossa iltaelämää ei ole. Etenkin koronaepidemian vallitessa olemme saaneet hyvää palautetta turvallisuudesta ja siitä, että ihmistenvälisiä kohtaamisia on hyvin vähän.
Kuntoutuskeskus Otsonlinnan vahvuuksina tunnetaan pienelle yksikölle ominaiset yksilöllinen kuntoutuspalvelu ja asiakkaan tarpeiden kuunteleminen sekä helposti tapahtuva tutustuminen henkilöiden ja ryhmän kesken. Kuntoutuskurssit ovat yleisimmin 15 vuorokauden pituisia koostuen kolmesta viiden vuorokauden jaksosta.
Myönteisiä tuloksia ja eväitä arkeen
Jutuntekohetkellä Kuntoutuskeskus Otsonlinnassa oli menossa tuki- ja liikuntaelinkuntoutuskurssin lihashuoltoharjoitus. Ryhmä on ollut aikaisemmin kahdella viiden vuorokauden jaksolla, joten kyseessä oli kuntoutuksen viimeinen osio.
Fysioterapeutti Leena Sillanpää painottaa, että tavoitteina on antaa kuntoutujille voimavaroja arkeen ja työelämään sekä vahvistaa heitä tulevia haasteita varten.
- Jokainen kuntoutuja laatii itselleen omat henkilökohtaiset tavoitteet, jotka voivat liittyä esimerkiksi painonhallintaan, liikunnan harrastamiseen tai uneen. Moniammatillinen työryhmämme on kuntoutujien tukena. Kuntoutusohjelmat suunnitellaan ja järjestetään ryhmän toiveiden ja tarpeiden mukaan.
Seinäjoelta kurssille tullut Tarja Nordberg sanoo kurssilta saadun hyviä vinkkejä kotiin viemiseksi. – Porukka on hyvä ja yhteishenki kuntoutujien ja henkilökunnan kesken on loistava. Täällä saa niin monipuolisen tietopaketin ja käytännön harjoitukset, että tästä on hyvä jatkaa.
Markku Majamäki Kangasalta pitää kuntoutuksen ohjelmaa erinomaisena. – Luentoja ja liikuntaa on sopivasti. Kuntosali, allasvoimistelu, sauvakävely, kahvakuula, kuntoportaat ja fatbike, ovat suosituimpia ”treenejä”. Se on hienoa, että jokainen tekee liikuntaa omaehtoisesti.
Kuusiolinna Terveys Oy
Kuntoutuskeskus Otsonlinna
Sairaalantie 6, 63700 Ähtäri