Kauhajokelainen Keijo Mäenpään yhtye on 60-luvulla aloittanut kokoonpano, joka teki upean paluun vuosikymmenien jälkeen pari vuotta sitten ja keikkaa ensi lauantaina Nummiskalla Vesa Korpelan (vas), Simo Yli-Halkolan ja Tapio Mäenpään toimesta triona. Pekka Rahkola kuului aikoinaan alkuperäiseen kokoonpanoon ja vasemmalla poseeraa Keijo Mäenpää itse. Kuva: KM/yhtye/arkisto 2018.
60`s Nummiska lavatanssit kutsuu taas Kauhajoen Nummijärvelle
11.7.2019
Teksti: Karisamuli Korpela
Vanhan lavatanssikulttuurin innoittamana Kauhajoella Nummijärven Leirintäalueen kesälavalla järjestettiin heinäkuun toisena lauantaina 2017 tanssit, jonka johtoteemana oli kultainen 60-luku. Silloin eri lavoilla ja taloilla oli tansseja jopa viikon jokaiselle päivälle. Suupohjan ja sen lähialueen kemupaikoista muistuvat mieleen mm. Isojoen Vanhakylän NS-talo ja Kuplahalli, Jalasjärvellä ainakin Koskue, Ala-Valli ja muut, Karijoella kirkonkylän NS-talo ja Myrkyssä vastaava, Kauhajoella Kokonkylän Jokimaa ja NS-talo, Filppulan Kasino, Kainaston Kuntola ja Onnela, Kauhajärven Tapiola, Koskenkylän Jukola, Perähyypän Pontela ja Päntäneen NS-talo joitain mainiten. Emäpitäjä Ilmajoella tanssittiin ainakin Kirkonkylän ja Koskenkorvan NS-taloilla, Kurikassa oli Lusan Halli ja Mietaa, Teuvalla Kaarihovi, NS-talo, Horon Humpat ja Perälän NS-talo. Jurvassa pokattiin neitoja tanssimaan talvisin Järvenpään NS-talolla ja kesäisin mm. Säläshallilla. Siinä jotain äkkiseltään.
Kultaiset vuosikymmenet
Leirintäaluetta hoitavan Nummiska Tiimi ry aloitti 60`s Nummiska lavatanssit -tapahtuman rakentelun yhteydenotoilla paikkakunnalla syntyneisiin ja osin jo 60-luvulla vaikuttaneisiin laulajiin, soittajiin ja yhtyeisiin, mutta myös muihin, jotka ovat esittäneet tanssimusiikkia. Agenda oli lavatanssien tunnelman sekä aikoinaan 60-, 70-, ja 80-luvullakin parkettia kuluttaneiden paluu kokemaan jotain noista kultaisista vuosikymmenistä ja tapaamaan sekä sen aikaisia tansseissa käyneitä tuttuja että myös nuorempaa sukupolvea, jolla on kasvanut kiinnostus oikeisiin lavatansseihin.
Vuonna 2017 aloitettiin ilmaistansseilla heinäkuun toisen viikonvaihteen lauantaina, jolloin maakunnassa on kauan toki tarjottu muutakin musiikkitapahtumaa. Viime vuonna kysyttiin Eino Gröniä solistivieraaksi ja pitkän tauon jälkeen häntä saatiinkin kuulla livenä Kauhajoella kolmessa setissä illan mittaan. Viime vuonna myös paikallisten esiintyjien määrä kasvoi ja siitä paikalla olleet noin 800 nostalgisesta illasta nauttinutta vierasta olivat tosi tyytyväisiä. Kommenteissa toivomus oli, että tästä pitää tulla talon tapa.
Perinteet velvoittavat
Järjestäjillä onkin tavoitteena, että 60`s Nummiska Lavatansseja jatketaan aina heinäkuun toinen lauantai ja tyylillä, jossa paikalliset ja maakunnan artistit, yhtyeet sekä kahden vuoden välein myös solistivieraat muualta soittavat ja laulavat ensisijaisesti 60- ja 70-lukujen suomalaisia, suurelle ikäluokalle nuoruudessaan tutuksi tulleita tanssikappaleita. Siis niitä, joiden myötä tosi liki ja korva suussa Suomen kesälavoilla syntyi satojatuhansia romansseja, joista suurin osa päättyi yhteiseen elämäntaipaleeseen.
Nyt kolmansiin 60`s Nummiska Lavatansseihin ensi lauantaina (13.7.2019) ovat tätä laatiessa varmistaneet tulonsa jo mm. kauhajokelaiset Reijo Haapakoski ja tosi konkari, yli 90-vuotias Tapio Turja hanureineen. He tuovat toivottavasti muitakin pelimanneja tullessaan riuhnaasemahan esimerkiksi kunnon polkat ja jenkat. Tulossa on myös aikoinaan maakuntia ahkerasti kiertänyt Keijo Mäenpään tanssiyhtye. Tosin maestron itsensä ollessa estyneenä, Vesa Korpelan, Tapio Mäenpään ja Simo Yli-Halkolan muodostamana triona.
- Laitetaan pienempi iskujoukko matkaan, sillä ei sota yhtä miestä kaipaa ,ilmoitteli KM jo ajoissa juuri keikan ajankohdalle kirjattua estettään.
Listalla on myös Nummiskan Lavatansseissa aiemmin esiintyneistä muhkeaääniset Aatos Ilomäki ja Arto Kantoniemi sekä aina yleisönsä ottava Tuija Mäensivu. Myös veljekset Esa ja Heimo Kulmala esiintyvät taas ja heitäkin säestää tapahtuman taustayhtye Timo Kallio & Savannah.
Ja kuin muuttolintu, aina kesäisin Suomessa ja kotikunnassaan vieraileva Jorma Kalevi kuuluu edelleen kuvioihin.
- Tässä koen taas nostalgiaa, sillä teimme aikoinaan 60-luvun alkupuolella ensimmäisen kokoonpanon ensimmäisen keikan tällä samalla kylällä Maamiesseuran talossa Maunulassa, hän mainitsee yhtyeestä, jossa soittivat myös Mauri Salomaa, Heimo Kulmala ja Martti Keski-Pukkila. Silloin kaikki sentään jo rippikoulun käyneitä.
JK. Aikanaan 60 -luvulla ensirekisteröidyillä autoilla (tai traktoreilla) on näihin tansseihin saapuville oma parkki yhteiskuvausta varten ja kuskit mahdollisen seuralaisensa kanssa ovat tervetulleita kutsuvieraina, siis ilman sisäänpääsymaksua.